Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Αποκαθηλώνουν το «Μνημείο προς την Ανθρωπότητα» για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Με καθυστέρηση μιας ημέρας άρχισε χθες στο Καρς, κοντά στα τουρκοαρμενικά σύνορα, η αποκαθήλωση του «Μνημείου προς την Ανθρωπότητα» που είχε ανεγερθεί το 2008 ως σύμβολο ειρήνης, αλλά δέχτηκε πυρά από τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος το χαρακτήρισε «τερατούργημα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αντιρρήσεις του δεν άπτονταν μόνον της αισθητικής.
Πέμπτη, 28 Απριλίου, 2011
Την επομένη των εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων είχαν επιλέξει οι Τούρκοι να αρχίσουν την καταστροφή του ημιτελούς μνημείου που απεικονίζει δύο φιγούρες, δύο αντιπάλους σε προσπάθεια εναγκαλισμού, όμως ο δυνατός αέρας δεν επέτρεψε την έναρξη των εργασιών. Χθες, το συρματόσχοινο που χρησιμοποιήθηκε για την αποκαθήλωση μιας εκ των κεφαλών με γερανό έσπασε τέσσερις φορές, πριν προχωρήσει τελικά, ενώ οι εργάτες, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν, φώναζαν «Αλλάχουεκμπερ»: ο Θεός είναι Μεγάλος. Οι εργάτες ξεκίνησαν από το κεφάλι του ενός αγάλματος.
Ο πρώην δήμαρχος της πόλης, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ναΐφ Αλιμπέιογλου, που είχε αρχικά εγκρίνει το σχέδιο για το μνημείο, είπε ότι η νυν δημοτική αρχή δεν καταστρέφει το «Μνημείο προς την Ανθρωπότητα» αλλά «την ίδια την ανθρωπότητα». Ο γλύπτης Μεχμέτ Ακσόι είχε προειδοποιήσει κατά της καταστροφής του επισημαίνοντας ότι αυτή θα αντιπαραβληθεί με εκείνην που υπέστησαν οι Βούδες του Μπαμιγιάν, στο Αφγανιστάν, από τους Ταλιμπάν. Στο Καρς ανθούσε μέχρι τη γενοκτονία αρμενική κοινότητα.
ΠηγΉ Ελευθεροτυπία & Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου