Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Πλημμύρισε και πάλι το Βαρθολομιό

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2010
Σε κατάσταση απόγνωσης και πανικού βρέθηκαν χθες το πρωί οι κάτοικοι της πόλης του Βαρθολομιού, που μέσα σε διάστημα δύο περίπου εβδομάδων δοκιμάστηκαν για δεύτερη φορά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ήταν λίγο μετά τις 6 όταν ξεκίνησε να βρέχει καταρρακτωδώς και μέσα σε μία ώρα, όλο το Βαρθολομιό είχε πλημμυρίσει.
Οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι, σπίτια και καταστήματα γέμισαν λάσπες και νερά, τα σχολεία δεν λειτούργησαν, ενώ από νωρίς το πρωί τα μηχανήματα και τα συνεργεία των δήμων Γαστούνης και Βαρθολομιού ρίχτηκαν στη «μάχη» προκειμένου να «διώξουν» τα νερά!
 Η βροχή ξεκίνησε στις 6 περίπου το πρωί» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Πέτρος Ανδριόπουλος, ιδιοκτήτης καφετέριας στο κέντρο του Βαρθολομιού και συνέχισε: «Έβρεχε καταρρακτωδώς για περίπου μία με μιάμιση ώρα. Το κατάστημά μου πλημμύρισε, το νερό και η λάσπη έφτασαν τους 20 με 30 πόντους. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, καθώς καταστράφηκε όλος ο εξοπλισμός μου».
Ένας ακόμα καταστηματάρχης του Βαρθολομιού, ο κ. Κυριάκος Γαριός είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Από τις 7 το πρωί κάνω περιπολίες μην πλημμυρίσει το μαγαζί μου. Ευτυχώς μόνο νερό στο πάτωμα είχα σήμερα, χωρίς ζημιά. Είμαι τόσα χρόνια στην αγορά και αυτά τα φαινόμενα έχουν παρουσιαστεί κυρίως το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει».
«Το φαρμακείο μου πλημμύρισε και σήμερα, τα νερά μπήκαν μέσα, ευτυχώς όμως δεν έφτασε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δεν έγινε καμία ζημιά» είπε η κα. Πολυξένη Κολόκα.
Τέλος, ο κ. Κώστας Βρυώνης είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Είμαι 50 χρονών και τέτοιες πλημμύρες δεν θυμάμαι άλλη φορά. Το νερό μέσα στο σπίτι μου έφτασε τους 70 πόντους. Από την μία πόρτα το βγάζουμε και από την άλλη πόρτα μπαίνει και άλλο. Το σπίτι θα πέσει στο τέλος».

Η καταστροφή ήρθε… από τα δυτικά!
Για άλλη μια φορά, «Αχίλλειος πτέρνα» του Βαρθολομιού στάθηκε το δυτικό τμήμα της πόλης, καθώς από εκεί ξεκίνησε η πλημμύρα. Το νερό της βροχής ήταν τόσο πολύ που η κεντρική αποστραγγιστική τάφρος δεν μπορούσε να το απορροφήσει, με αποτέλεσμα, ο δρόμος του 1ου δημοτικού σχολείου, τα καταστήματα και τα σπίτια της περιοχής να μετατραπούν σε λίμνες.
Το κέντρο του Βαρθολομιού δεν άργησε και αυτό να πλημμυρίσει, με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες να σκουπίζουν νερά και λάσπες μέχρι αργά το μεσημέρι.
Και όλα αυτά, με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να προβλέπει και νέα καταιγίδα τις απογευματινές ώρες!
Άμεση η κινητοποίηση

Από τα πρώτα λεπτά της πλημμύρας το Βαρθολομιό είχε γεμίσει οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών που κλήθηκαν για αποστραγγίσεις νερών από σπίτια και καταστήματα. Σύντομα, στη «μάχη», ρίχτηκαν τα οχήματα του δήμου Βαρθολομιού, ενώ ο δήμος Γαστούνης συμμετείχε στην «επιχείρηση» με τα δύο γκρέιντερ του και με δύο πυροσβεστικά οχήματα.
Από την πρώτη στιγμή της πλημμύρας, στο Βαρθολομιό έσπευσαν ο Νομάρχης κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο αντινομάρχης Ευγένιος Μπαλκάμος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας κ. Μιχάλης Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων κ. Δημήτρης Παππάς, οι δήμαρχοι Βαρθολομιού και Γαστούνης κ.κ. Χρήστος Βρυώνης και Αλέξης Καστρινός, οι αντιδήμαρχοι Βαρθολομιού και Γαστούνης Παναγιώτης Θανόπουλος και Σπύρος Βασιλείου, ο υποψήφιος δήμαρχος Πηνειού κ. Γιώργος Παναγούλιας κ.α.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βαρθολομιού κ. Χρήστος Βρυώνης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μέσα σε διάστημα 15 ημερών από την δυνατή βροχή το Βαρθολομιό πλημμύρισε για δεύτερη φορά. Τα σχολεία δεν λειτούργησαν καθώς οι μαθητές δεν μπορούσαν να πάνε στο σχολείο, πλημμύρισε το εμπορικό κέντρο και άλλες γειτονιές.

Πρέπει να γίνει μια μεγάλη παρέμβαση στο δυτικό τμήμα της πόλης. Έχουμε κάνει τα σχετικά έγγραφα και χρειαζόμαστε μια γενναία χρηματοδότηση για αυτή την παρέμβαση που θα γλιτώσει το Βαρθολομιό από τις πλημμύρες. Κάνουμε λοιπόν έκκληση στην Πολιτεία να μας βοηθήσει πάνω σε αυτό το κομμάτι».



Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων κ. Δημήτρης Παππάς τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει ούτε για ένα δευτερόλεπτο να σκεφτούμε ότι έφταιγαν τα κανάλια για τη σημερινή πλημμύρα. Τις προηγούμενες 15 μέρες, τα μηχανήματά μας καθάριζαν όλα τα κανάλια της περιοχής.

Αιτία για την σημερινή πλημμύρα είναι η μεγάλη ποσότητα του νερού και τεχνικά το αποστραγγιστικό δίκτυο του Βαρθολομιού που δεν μπορούσε να το απορροφήσει».

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Στάθης Πουλιάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου