Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Για την ονομασία μίλησαν Παπανδρέου-Γκρούεφσκι

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου, 2010
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Γκρούεφσκι το βράδυ της Παρασκευής (29/10) όπου αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο θέμα των διμερών σχέσεων αλλά και για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Οι δύο πρωθυπουργοί γευμάτισαν στις Βρυξέλλες και η συνάντησή τους διήρκεσε μιάμιση ώρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως και οι δύο πρωθυπουργοί δήλωσαν την προσήλωσή τους στη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής μετά τη συνάντηση δήλωσε πως οι δύο πολιτικοί ηγέτες μίλησαν για την ονομασία της ΠΓΔΜ κάνοντας μια ανασκόπηση στο ζήτημα χωρίς όμως να γίνουν διαπραγματεύσεις.
"Από την πλευρά μας υπάρχει σαφής βούληση για πρόοδο και πιστεύουμε ότι οι απευθείας επαφές μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα, που θα έχει θετική επίδραση και στη διαπραγματευτική διαδικασία. Άλλωστε με τον τρόπο αυτό οι δύο πλευρές ενισχύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους, στο επίπεδο των δύο πρωθυπουργών, ως αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης", είπε ο κ. Πεταλωτής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε πως για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή αλλά και για άνοιγμα των Σκοπίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς απαραίτητη είναι μια κοινά αποδεκτή λύση.
Σημείωσε πως η Ελλάδα θέλει να γίνει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας όπως και στην ευρωατλαντική εξέλιξη της. Ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τον κ. Γκρούεφσκι δήλωσε πως η Ελλάδα θα είναι ο αποτελεσματικός σύμμαχος της ΠΓΔΜ στο θέμα της ένταξης.
Εκτός από το ζήτημα της ονομασίας, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οικονομική κρίση αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.
"Επιθυμία της χώρας μας είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων και ο καλύτερος τρόπος είναι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ως εποικοδομητική χαρακτήρισε την συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
"Θεωρώ ότι οι σημερινές συνομιλίες μπορούν να χαρακτηρισθούν ως θετικές. Θα χρειαστούν ακόμη πολλές συναντήσεις και θα χρειαστεί συνέχιση του ελληνο-μακεδονικού διαλόγου για να μπορεί κάθε επόμενη συνάντηση στο μέλλον να αποτελέσει ευκαιρία για την υπέρβαση συγκεκριμένων διαφορών οι οποίες υφίστανται μεταξύ των ελληνικών και μακεδονικών θέσεων.
Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο από τον Μακεδόνα όσο και από τον Έλληνα πρωθυπουργό για σοβαρή προσέγγιση του ζητήματος, με στόχο την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου η οποία θα μπορούσε να σημαίνει την επίλυση του διμερούς αυτού προβλήματος", είπε ο κ. Μιλόσοσκι που βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Πηγή: Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου