Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Προβάδισμα και μετακομίσεις βουλευτών

Τέσσερις μετακομίσεις από τη Βουλή ισάριθμων βουλευτών (Κατσιφάρας - Καραθανασόπουλος - Τσούκαλης - Χρυσανθακόπουλος) προδιαγράφουν τουλάχιστον για την πρώτη Κυριακή τη δυναμική της προσπάθειας των κομμάτων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι και οι τέσσερις εκλέγονται στην Αχαΐα, καταλαβαίνει εύκολα την πρωτοκαθεδρία της Πάτρας όχι μόνον διοικητικά, αλλά και πολιτικά στην περιοχή. Το ΠΑΣΟΚ εδώ δεν έχει μόνον τον αέρα των υψηλών ποσοστών σε όλους τους νομούς το 2009, αλλά και τις τρεις νομαρχίες πράσινες από το 2006. Επιπροσθέτως ρίχνει στη μάχη τον Απόστολο Κατσιφάρα από την κεντρική πολιτική σκηνή (υφυπουργός Δικαιοσύνης) και στέλεχος με όνομα βαρύ σαν... ιστορία (ανιψιός του Γιώργου Κατσιφάρα, από το Καλέντζι, γενέτειρα των Παπανδρέου).
Η Ν.Δ. επέλεξε ένα νέο στέλεχος, 44 ετών, από την Αιτωλοακαρνανία που στηρίζεται στην Πάτρα από τον Νίκο Νικολόπουλο (βουλευτή Ν.Δ.). Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος με την επανεκλογή του στη Βουλή απέδειξε ότι έχει ψηφοφόρους που τον ακολουθούν πιστά σε όποιο κόμμα, ενώ σημαντικές παρουσίες στην περιοχή είναι οι βουλευτές της Αριστεράς Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) και Νίκος Τσούκαλης (πρώην ΣΥΡΙΖΑ, τώρα Δημοκρατική Αριστερά).
Αναλυτικότερα: από το 2006 όλες οι νομαρχίες πράσινες, από την πρώτη Κυριακή μάλιστα, με τον Χαράλαμπο Καφύρα να κατέχει το ρεκόρ των ψήφων με ποσοστό 50,19% στην Ηλεία. Ακολουθεί ο Δημήτριος Κατσικόπουλος με 50,19% στην Αχαΐα και τρίτος ο Θύμιος Σώκος με 47,40% στην Αιτωλοακαρνανία. Οι συνυποψήφιοί τους της Ν.Δ. κυμάνθηκαν σε χαμηλά ποσοστά 32,41% ο Θεόφιλος Βασιλείου στην Αχαΐα, 39,64% στην Ηλεία ο Πέτρος Αχιλλεόπουλος, με εξαίρεση τον Δημήτρη Σταμάτη στην Αιτωλοακαρνανία που έφερε το όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό 44,86%.
Σαρωτικά τα αποτελέσματα των βουλευτικών του 2009 και στους τρεις νομούς για το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτές τις εκλογές η Ηλεία (54,64%) ξεπέρασε την παραδοσιακά καταπράσινη Αχαΐα (52,69%). Στην Αιτωλοακαρνανία το κυβερνών κόμμα πήρε 49,50%
Η Ν.Δ., σταθερά δεύτερη δύναμη, με χαμηλά όμως ποσοστά που κυμαίνονται από 28,97% στην Αχαΐα έως 35,68% στην Αιτωλοακαρνανία. Το ΚΚΕ επίσης σταθερά τρίτο και στους τρεις νομούς με το υψηλότερο ποσοστό στην Αχαΐα (6,59%) και το χαμηλότερο στην Ηλεία (4,33%). Στην Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία στην τέταρτη θέση ο ΛΑΟΣ με 3,07% και 3,02% αντίστοιχα. Την τέταρτη θέση στην Αχαΐα κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 3,88%.
Ακολουθούν και στους τρεις νομούς οι Οικολόγοι-Πράσινοι με κορυφή την Αχαΐα (ποσοστό 2,39%) και βάση την Αιτωλοακαρνανία (1,28%). Τέλος, την έβδομη θέση κατέχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ποσοστά που είναι 0,39% στην Ηλεία και Αχαΐα και 0,34% στην Αιτωλοακαρνανία.

Σε έδρες το ΠΑΣΟΚ πήρε 12, η Ν.Δ. επτά (7),το ΚΚΕ δύο (2) και από μία ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, ΕΛΕΝΗ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου