Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την οποία συναποτελούν οι Νοµοί Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, είναι για το ΠΑΣΟΚ η συγκριτικά καλύτερη περιφέρεια µετά την Κρήτη.
Η δύναµή του, σε στιγµές ανόδου, όπως π.χ. στις περυσινές εκλογές, ξεπερνά το 50%, ενώ ακόµα και σε φάση υποχώρησης (όπως το 2007) κυµαίνεται περί το 45%. Ετσι, τα τελευταία τριάντα χρόνια µόνο µία φορά (τον Απρίλιο του 1990) το ΠΑΣΟΚ έχασε οριακά την πρώτη θέση από τη Ν.Δ. Πρόκειται εποµένως για µια µακρόχρονη πολιτική παράδοση που έχει τις άµεσες ρίζες της στην προδικτατορική Ενωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, η οποία το 1964 είχε συγκεντρώσει στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας σχεδόν το 60% των ψήφων.
Η πρωτοκαθεδρία του ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Ελλάδα εκφράζεται κατά κανόνα και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στην Αχαΐα και την Ηλεία, όπου διατηρεί σταθερά τον έλεγχο της νοµαρχίας από το 1994 (στην Ηλεία αρχικά µε αντάρτη υποψήφιο).
Σαφώς πιο αµφίρροπη είναι όµως η αναµέτρηση στην Αιτωλοακαρνανία όπου τα δύο µεγάλα κόµµατα σχεδόν ισοψήφησαν το 2007, αν και δύο χρόνια αργότερα το ΠΑΣΟΚ απέκτησε ένα ιδιαίτερα σηµαντικό προβάδισµα (13,5%). Το οποίο πάντως είναι σαφώς πιο περιορισµένο σε σύγκριση µε τους δύο άλλους νοµούς, όπου στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ. ξεπέρασε τις 20 ποσοστιαίες µονάδες. Αντίστοιχα αµφίρροπη εικόνα αποτυπώθηκε και όσον αφορά τον έλεγχο της Νοµαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, τον οποίο µοιράζονται, µετά το 1994, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. µε δύο θητείες το κάθε κόµµα.
Στις εκλογές της 7ης Νοεµβρίου το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διαθέτει ένα σηµαντικό προβάδισµα τόσο σε περιφερειακό επίπεδο (λόγω και της αδύναµης παρουσίας της Ν.Δ.) όσο και στις αναµετρήσεις για τους µεγαλύτερους δήµους. Περισσότερο αµφίρροπη εµφανίζεται πάντως η κυριότερη αναµέτρηση που αφορά τον δήµο της Πάτρας, όπου παρά τη συντριπτική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών, οι αντίστοιχες επιδόσεις του στις αυτοδιοικητικές εκλογές συχνά υπολείπονται σηµαντικά.
Εκτός από τους υποψηφίους των δύο µεγάλων κοµµάτων στις περιφερειακές εκλογές συµµετέχει αυτόνοµα και ο ΛΑΟΣ, επιλογή που έχει υιοθετήσει κυρίως στις µεγάλες περιφέρειες.
Πέντε ακόµη υποψήφιοι από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς θα επιχειρήσουν επίσης να καταγράψουν την ξεχωριστή επιρροή τους, παρά τη σχετικώς περιορισµένη απήχηση που έχουν διαχρονικά, ως αθροιστικό ποσοστό, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ (περί το 10%). Επιλογή όµοια µε αυτήν που υιοθέτησαν και στην Πελοπόννησο, αλλά και σε όλες τις µεγάλες περιφέρειες, µε κυριότερα παραδείγµατα την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΥΠΕΡΟΧΗ σε Αχαΐα και την Ηλεία, γαλάζια «ισορροπία» στην Αιτωλοακαρνανία – Κλειδί οι αντάρτες
Τρεις εταιρείες δηµοσκοπήσεων στoν πόλεµο της Πάτρας
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ στην Πάτρα, τον τρίτο σε πληθυσµό δήµο της χώρας, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι µόνο των κοµµατικών επιτελείων αλλά και των εταιρειών δηµοσκοπήσεων.
Ηδη από τις αρχές Σεπτεµβρίου η εφηµερίδα «Πελοπόννησος», η αρχαιότερη εφηµερίδα της Πάτρας, αποφάσισε να παρακολουθήσει δηµοσκοπικά, σε συνεργασία µε την εταιρεία VΡRC, την εξέλιξη της αναµέτρησης.
Αντίστοιχη δραστηριοποίηση στην περιοχή διαθέτει και η τοπικής εµβέλειας εταιρεία DΑΤΑ R.C., η οποία έχει στο ενεργητικό της και ένα επιτυχές exit poll στις προηγούµενες δηµοτικές εκλογές του 2006. Παρ’ όλο που τα επιµέρους ευρήµατα των δύο αυτών εταιρειών διαφέρουν σε ορισµένα σηµεία, εντούτοις συγκλίνουν σε µια κοινή παραδοχή: στον βέβαιο, σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις, δεύτερο γύρο των εκλογών θα αναµετρηθούν ο επίσηµος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Δηµήτρης Κατσικόπουλος µε τον ανεξάρτητο (και υποστηριζόµενο από τη Δηµοκρατική Αριστερά και τον ΣΥΝ) Γιάννη Δηµαρά.
Τη διαπίστωση αυτή ήρθε να αµφισβητήσει µια έρευνα της ΚΑΠΑ Research που δηµοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου στην τοπική εφηµερίδα «Γνώµη» και η οποία εµφάνιζε τον υποψήφιο της Ν.Δ. Κώστα Χριστόπουλο να διεκδικεί την πρώτη θέση, ενώ οι δηµοσκοπήσεις τόσο της VΡRC όσο και της DΑΤΑ R.C. τον τοποθετούν τρίτο και σε διακριτή απόσταση από τους δύο πρώτους.
Το δηµοσίευµα αυτό τροφοδότησε την πολιτική αντιπαράθεση στην Πάτρα και προκάλεσε την άµεση αντίδραση της VΡRC, η οποία προσέφυγε στην Ελεγκτική Δηµοσκοπήσεων αµφισβητώντας την εγκυρότητα της συγκεκριµένης δηµοσίευσης.
Το πόρισµα της Ελεγκτικής Δηµοσκοπήσεων αναµένεται τις επόµενες µέρες και η ετυµηγορία της κάλπης στις 7 Νοεµβρίου.

Μάχη βουλευτών και εντυπώσεων
Η µάχη των «8» θα δοθεί στη Δυτική Ελλάδα, εκ των οποίων οι τέσσερις που θα κονταροχτυπηθούν είναι νυν βουλευτές Αχαΐας. Ενας από αυτούς είναι ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επιλέχθηκε από το ΠΑΣΟΚ για να δώσει τη µάχη της περιφέρειας, ενώ για τη θέση είχαν εκφράσει ενδιαφέρον τόσο ο νοµάρχης Αχαΐας Δηµήτρης Κατσικόπουλος όσο και ο νοµάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύµιος Σώκος.
Μέχρι στιγµής το ψηφοδέλτιο του κ. Κατσιφάρα εµφανίζει ιδιαίτερη δυναµική, στην ευνοϊκή για το κυβερνών κόµµα περιφέρεια.
Εκπληξη και αντιδράσεις στους κόλπους της Ν.Δ. προκάλεσε αντιθέτως η απόφαση της Ρηγίλλης να δώσει στήριξη στον Γιώργο Παπαναστασίου, υποψήφιο βουλευτή του κόµµατος στην Αιτωλοακαρνανία το 2009, πρώην αντινοµάρχη και νυν πρόεδρο του ΤΕΕ της περιοχής. Στελέχη του κόµµατος _ όπως ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας _ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την αναγνωρισιµότητα του υποψηφίου περιφερειάρχη στους υπόλοιπους νοµούς (Αχαΐα, Ηλεία). Στο πλευρό του έχει πάντως βουλευτές όπως τον Νίκο Νικολόπουλο από την Αχαΐα, ενώ ερωτηµατικό παραµένει η στάση των υποστηρικτών του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιου Λιβανού, το όνοµα του οποίου είχε ακουστεί για υποψήφιος περιφερειάρχης και αρχικά φερόταν δυσαρεστηµένος από την τελική επιλογή.
Απέναντί τους θα έχουν τον βουλευτή Αχαΐας του ΛΑΟΣ (και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) Αλέκο Χρυσανθακόπουλο, καθώς και τον επίσης βουλευτή Αχαΐας Νίκο Καραθανασόπουλο, ο οποίος κατεβαίνει µε το ΚΚΕ.
Διάσπαση επικρατεί στον υπόλοιπο χώρο της Αριστεράς. Ο υποψήφιος νοµάρχης Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ το 2006 και εκλεγείς βουλευτής του κόµµατος το 2009, Νίκος Τσούκαλης, επέλεξε τους κόλπους της Δηµοκρατικής Αριστεράς στην πρόσφατη ρήξη και κατέρχεται µε τη στήριξή της. Τον αντίπαλο του κ. Τσούκαλη το 2006 στη νοµαρχία και προερχόµενο από τον χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Βασίλη Χατζηλάµπρο (στέλεχος της ΚΟΕ), στηρίζει τώρα για την περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ.
Oι Οικολόγοι Πράσινοι δίνουν αυτόνοµα τη µάχη στη Δυτική Ελλάδα µε τον εκπαιδευτικό Κώστα Παπακωνσταντίνου , ενώ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο µε τον Δηµήτρη Δεσύλλα , πρώην ευρωβουλευτή (1989-1994) εκλεγµένο µε τον ενιαίο τότε ΣΥΝ (προερχόµενος από το ΚΚΕ µε το οποίο διαφώνησε για τη συγκυβέρνηση µε τη Ν.Δ. και υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΝΑΡ).

Τα µυστικά των δήµων
ΠΥΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ


6 _ όταν κατόρθωσε ύστερα από 20 χρόνια να µην εκλεγεί στον Δήµο Πύργου υποψήφιος υποστηριζόµενος από τη Ν.Δ. _ φιλοδοξεί να επαναλάβει ο νυν δήµαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος .
Στο πλευρό του έχει τη στήριξη των δυνάµεων του ΠΑΣΟΚ και της Δηµοκρατικής Αριστεράς, όχι όµως επισήµως και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον είχε υποστηρίξει στην προηγούµενη αναµέτρηση αλλά τώρα δεν ανακοίνωσε κάποια υποψηφιότητα. Την τελευταία στιγµή ανακοίνωσε εξάλλου πως αποσύρει την υποψηφιότητά του ο δικηγόρος Νώντας Κυριαζής , ο οποίος είχε διεκδικήσει µε το χρίσµα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ τη δηµαρχία το 2002. Εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο Γαβριήλ Λιατσής , πρώην δήµαρχος της πόλης που αποτελεί σταθερή επιλογή της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια. Το ΚΚΕ αυτήν τη φορά κατέρχεται µε τον Χρήστο Γιάνναρο , γραµµατέα της Ν.Ε. Ηλείας του κόµµατος και υποψήφιο βουλευτή το 2007, ενώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ο Γιάννης Σεφερλής , πολιτικός µηχανικός από τον Πύργο.
ΠΑΤΡΑ
Συνωστισµός υποψηφιοτήτων επικρατεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα, καθώς κατέθεσαν ψηφοδέλτια επτά συνδυασµοί. Από τον περασµένο Ιούλιο ήταν γνωστή η απόφαση του σηµερινού δηµάρχου Ανδρέα Φούρα να µη διεκδικήσει εκ νέου τη δηµαρχία και το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ρίξει στη µάχη του Δήµου Πάτρας τον νυν νοµάρχη Αχαΐας Δηµήτρη Κατσικόπουλο. Εκπληξη αποτέλεσε η επιλογή της Ν.Δ. µε τη στήριξή της στο πρόσωπο του µηχανικού και πρώην προέδρου του ΤΕΕ της περιοχής, Κώστα Χριστόπουλου , ο οποίος είχε προαναγγείλει την υποψηφιότητά του από τα τέλη Αυγούστου. Το γαλάζιο στρατόπεδο θα βρεθεί όµως διασπασµένο στις επικείµενες εκλογές, µε δεδοµένη την υποψηφιότητα του πρώην περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Δηµήτρη Αϊβαλή , που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της Ρηγίλλης _ όπως και άλλα τοπικά στελέχη _ ενώ έχει και την άτυπη υποστήριξη από την Ντόρα Μπακογιάννη. Πονοκέφαλο στο κυβερνών κόµµα αποτελούν δύο άλλες υποψηφιότητες, που προέρχονται από τους κόλπους του. Στη διεκδίκηση του δήµου συµµετέχει ο σηµερινός διαµερισµατικός σύµβουλος Ανδρέας Τζουραµάνης , ενώ όπως και το 2006 υποψήφιος µε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δηµοκρατική Αριστερά είναι ο Γιάννης Δηµαράς , ο οποίος είχε συγκεντρώσει την προηγούµενη φορά το σηµαντικό ποσοστό του 18,5% και υπήρξε στο παρελθόν γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Στο πρόσωπο του 2006 επιβεβαίωσε την εµπιστοσύνη του το ΚΚΕ, που κατεβαίνει µε τον Κώστα Πελετίδη ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συµµετέχει µε τον Χρήστο Πατούχα , υποψήφιο και στις προηγούµενες εκλογές. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αποκτήσει η µάχη στην πρωτεύουσα του Νοµού Αιτωλοακαρνανίας, µετά και την παραίτηση του Γιάννη Ψαράκη, τον οποίο είχε δηλώσει επίσηµα πως θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Τον δήµο διεκδικεί ο σηµερινός δήµαρχος και αντάρτης του ΠΑΣΟΚ το 2006 Γιάννης Αναγνωστόπουλος , αν και δεν τον ακολουθούν οι περισσότεροι από τους δηµοτικούς συµβούλους της παράταξής του (µόνον 3 θέτουν ξανά υποψηφιότητα). Ο κ. Αναγνωστόπουλος θα βρεθεί αντιµέτωπος µε τον νυν αντινοµάρχη Αιτωλοακαρνανίας (επίσης προερχόµενο από το ΠΑΣΟΚ) Παναγιώτη Κατσούλη .
Τον πρώην δήµαρχο, Γιώργο Πρεβεζάνο κατεβάζει η Ν.Δ. ο οποίος όµως έχει το «αγκάθι» της υποψηφιότητας του αντάρτη του κόµµατος το 2006 _ είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση του δήµου _ ενώ µε το «Μέτωπο Ελεύθερων Δηµοτών» κατεβαίνει ο γιατρός Βασίλης Μπρούµας , ο οποίος έχει σχέσεις µε την κοµµατική βάση του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ επιµένει στην υποψηφιότητα του Θεόδωρου Μαργαρίτη όπως και στις προηγούµενες εκλογές. ΑΓΡΙΝΙΟ
Παρ’ ότι το Μεσολόγγι είναι η πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το εκλογικό αποτέλεσµα του Δήµου Αγρινίου, ένας δήµος τον οποίον το ΠΑΣΟΚ ελέγχει αδιάλειπτα από το 1994 (τις τρεις πρώτες τετραετίες µε τον νυν νοµάρχη Αιτωλοακαρνανίας Ευθύµιο Σώκο).
Με τον νυν δήµαρχο της πόλης, Παύλο Μοσχολιό δίνει τη µάχη το ΠΑΣΟΚ, αυτήν τη φορά µε τη στήριξη και της Δηµοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πρασίνων

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου