Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Γιώργος: Απαράδεκτη η πρόταση της Μέρκελ για αναστολή δικαιώματος ψήφου

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου, 2010
 Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου σε ό,τι αφορά την πρόταση που είχε καταθέσει η δεύτερη περί αναστολής του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών μιας χώρας με μεγάλο έλλειμμα και χρέος και την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» ο Γιώργος Παπανδρέου. Η πρόταση της Αγγελας Μέρκελ, που κατατέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, είχε τη στήριξη μόνο του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί. Να σημειωθεί ότι ήδη είχαν διαρρεύσει τις πρώτες πρωινές ώρες χθες τα όσα σημειώθηκαν μεταξύ Παπανδρέου και Μέρκελ στη διάρκεια του δείπνου, αργά το βράδυ της Πέμπτης. Οταν η κ. Μέρκελ μίλησε για κυρώσεις, με πρώτη την αναστολή ψήφου σε όλα τα θέματα που συζητούνται στα Συμβούλια Υπουργών, ο Πρωθυπουργός παρενέβη, λέγοντας ότι αυτό ουδέποτε μπορεί να γίνει δεκτό. Εθεσε μάλιστα το ερώτημα πώς οι Βαλτικές χώρες δεν θα έχουν λόγο για ένα θέμα που συζητιέται για τη Ρωσία ή η Ελλάδα για την Τουρκία, ή ακόμα Πορτογαλία και Ισπανία για τη Βόρεια Αφρική.

Το επιχείρημά του δέχθηκαν πολλές χώρες και μπροστά στους συσχετισμούς που δημιουργήθηκαν υποχώρησε η κ. Μέρκελ, όπως φάνηκε από τις χθεσινές διαβουλεύσεις, καθώς αποφασίστηκε να συζητηθεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο, η αναστολή ψήφου μόνο σε θέματα δημοσιονομικής φύσεως.

Ετσι, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου, ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με ικανοποίηση σε αυτό το επίμαχο σημείο: «Αντιταχθήκαμε ευθέως στην πρόταση που κατέθεσε η Προεδρία προς ψήφιση και απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής, για την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου. Είπαμε ότι είναι απαράδεκτη η πρόταση για την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου κράτους - μέλους. Και μάλιστα, είναι ακόμη πιο απαράδεκτη η λογική ότι, θα μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως το δικαίωμα ψήφου, για όλα τα θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των κρατών - μελών και στα ζητήματα για τα οποία αποφασίζουμε».

«Η μάχη που δώσαμε δεν ήταν μόνον ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η αναστολή του δικαιώματος ψήφου για μια χώρα θα σήμαινε ότι δεν θα είχε λόγο σε σημαντικά θέματα, όπως η ασφάλεια, η εθνική άμυνα, η κοινή αγροτική πολιτική, η περιφερειακή πολιτική, κ.λπ. «Αυτή η πρόταση χτυπά βαθιά το δημοκρατικό δικαίωμα των χωρών μέσα στην ΕΕ και η ΕΕ έχει παράδοση δημοκρατίας, που δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε», τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την ανατροπή της πρότασης ως ελληνική επιτυχία, τονίζοντας πως «μία Ελλάδα με ισχυρή βούληση και συνέπεια έχει περισσότερες διαπραγματευτικές δυνατότητες».

Σε γενικές γραμμές, πάντως, εμφανίστηκε ικανοποιημένος, χαρακτηρίζοντας ως «σημαντική νίκη» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ. Οπως διευκρίνισε, δόθηκε το γενικό πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού στήριξης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και σημείωσε πως η λειτουργία του θα εξειδικευθεί, με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέσα από τη διαπραγμάτευση των κρατών - μελών της ΕΕ.

Παρουσιάζοντας επίσης τις ελληνικές προτάσεις για το μελλοντικό μηχανισμό στήριξης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα πρέπει να φτιαχτεί με τρόπο που να συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης, για να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των χωρών - μελών.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη συζήτηση των «27» για την πρόληψη οικονομικών κρίσεων στο μέλλον, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αποφασίστηκε να μπουν «αντικίνητρα» για χώρες οι οποίες παρουσιάζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, λόγω κακών πρακτικών. «Οι χώρες θα πρέπει να κριθούν για τις πράξεις τους από εδώ και πέρα και όχι για το παρελθόν τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για λήψη νέων μέτρων, πέρα από αυτά που ζητάει το Μνημόνιο.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «είμαι αποφασισμένος να προχωρήσει η χώρα με συνέπεια και σταθερότητα στις μεγάλες αλλαγές που θα είναι ευεργετικές για το λαό και για την Ελλάδα».

Σημείωσε, μάλιστα, πως «το γεγονός ότι ανέβηκαν τα spreads δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας σε όποιες κινήσεις (που) μπορούν να ερμηνευτούν ως αστάθεια».

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου