Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Κινδυνεύει με κατάρρευση ναός στο νομό Κοζάνης

Έκκληση στις αρχές για να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια προς αναστήλωση του ναού, κάνουν οι πολίτες.


Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2010
Υπό κατάρρευση είναι ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό Δίλοφο, που αποτελεί κόσμημα για δυτική Μακεδονία και το νομό Κοζάνης. Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, ο ναός έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές μετά από τις βροχοπτώσεις και τα χιόνια του χειμώνα.
Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) διαπίστωσε πως ένα σημαντικό τμήμα του μνημείου είναι χτισμένο πάνω σε αργιλικά πετρώματα, που υποχωρούν. Οι ρωγμές είναι εμφανείς στην εικόνα της Παναγίας στο εξωτερικό του ναού, στις λιθοδομές, καθώς και στον κεντρικό θόλο οι ρωγμές. Οι αρμόδιοι φορείς πιστεύουν πως οι βροχές του ερχόμενου χειμώνα θα οδηγήσουν στην κατάρρευσή του. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, η είσοδος του ναού παραμένει κλειστή, ενώ όλες οι εικόνες και τα υπόλοιπα αντικείμενα έχουν μεταφερθεί σε αίθουσες του παλιού σχολείου, όπου και τελούνται οι θρησκευτικές λειτουργίες.
«Θέλουμε κάποιος να ενδιαφερθεί. Έχουμε απευθυνθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, στην επίσημη Εκκλησία, στις τοπικές αρχές, στις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Όμως υπάρχει εγκατάλειψη και πιστεύουμε πως, αν ξαναρχίσουν οι βροχές και έρθει ο χειμώνας, ο ναός θα καταρρεύσει», δηλώνουν κάτοικοι. Για να ενισχύσουν την προσπάθειά τους, πολίτες του χωριού υπέγραψαν υπομνήματα που καταγγέλλουν την αδιαφορία των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών και ζητούν από τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων να φροντίσει για τη διάσωσή του.
Η εκκλησία είναι χτισμένη στη θέση παλαιότερου ναού του 18ου αιώνα, ο οποίος ανοικοδομήθηκε αμέσως μετά το 1770 - 1772. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν τον Οκτώβριο του 1845, ενώ στην τρίκλιτη βασιλική φυλάσσεται συλλογή ιερών κειμηλίων και εικόνων του 16ου - 19ου αιώνα.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου