Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

Βρέθηκαν ασύλητοι αρχαίοι τάφοι στον Σταφιδόκαμπο

Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2010
Μπροστά σε ένα ταφικό πιθάρι βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής συνεργείο που άνοιγε θεμέλια για την κατασκευή σπιτιού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σταφιδοκάμπου του δήμου Ανδραβίδας, στο οικόπεδο του κ. Κώστα Μαρίνου.
Ο αρχαιολόγος που επέβλεπε την ανασκαφή, όπως προβλέπεται για την συγκεκριμένη περιοχή εξαιτίας της πλούσιας ιστορίας της, σταμάτησε την εκσκαφή και ενημέρωσε την προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ Αρχαίας Ολυμπίας κα. Γεωργία Χαντζή για την ανακάλυψη. Χθες, κλιμάκιο αρχαιολόγων έφερε στο «φως», μετά από 2.500 χρόνια, το περιεχόμενο δύο τάφων, οι οποίοι βρέθηκαν ασύλητοι!
Τα ταφικά αντικείμενα απομακρύνθηκαν από το σημείο με πολύ μεγάλη προσοχή και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Ήλιδας για συντήρηση και μελέτη.

Τυχεροί και… υπερήφανοι!
Από νωρίς χθες το πρωί στον χώρο της ανασκαφής βρέθηκε και ο δήμαρχος Ανδραβίδας κ. Γιάννης Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι συγκινητικό να βλέπεις μπροστά σου την ιστορία της περιοχής μας πριν από 2.500 χρόνια. Είναι γνωστό ότι η περιοχή μας είναι γεμάτη αρχαιολογικούς θησαυρούς.
Η συγκίνηση την οποία ένιωσαν οι ιδιοκτήτες του χώρου που βρέθηκαν οι δύο τάφοι αλλά και όλοι οι κάτοικοι του Σταφιδοκάμπου δεν περιγράφεται. Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον, όλα αυτά που έχουν βρεθεί κατά καιρούς στον Σταφιδόκαμπο, στο κλειστό γυμναστήριο Λεχαινών- Ανδραβίδας κ.α. να δοθούν σε ειδικούς που θα γράψουν την ιστορία της περιοχής από την εποχή της Αρχαίας Ήλιδας μέχρι σήμερα».
Τυχερός και περήφανος αισθάνεται ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου κ. Κώστας Μαρίνος, ο οποίος μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» είπε: «Ξεκινήσαμε να φτιάξουμε ένα σπίτι για τα παιδιά μας και βρεθήκαμε πάνω στα αρχαία ευρήματα. Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που βρέθηκαν στον δικό μας χώρο αλλά θα αισθανόμασταν ακόμα πιο τυχεροί εάν μας ανήκαν κιόλας. Ο πιο τυχερός από όλους όταν βρίσκονται τέτοια ευρήματα είναι αναμφίβολα ο τόπος μας και η χώρα μας».

«Κλασική περίπτωση της Ηλείας»
Αναφερόμενη στα ευρήματα η προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ Ολυμπίας κα. Γεωργία Χαντζή είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις της: «Ενημερώθηκα την Κυριακή τηλεφωνικώς από τον φύλακα αρχαιοτήτων της Ήλιδας ότι στα θεμέλια οικοδομής στη θέση «Λακούλα» Σταφιδόκαμπου, βρέθηκαν αρχαία. Αμέσως δόθηκε εντολή και αρχαιολόγος με εργατικό προσωπικό και την εποπτεία του φύλακα αρχαιοτήτων, ξεκίνησαν ανασκαφικές έρευνες.
Εντοπίστηκε ταφικό πιθάρι με περιεχόμενο κεραμική και τερακότες το οποίο χρονολογείται στον 4ο π.χ. αιώνα, την εποχή που η Ηλεία είχε μικρές κόμες, μικρά χωριουδάκια και αντίστοιχα νεκροταφεία. Πρόκειται για κλασσική περίπτωση της Ηλείας. Η ανασκαφή συνεχίζεται, έχουν βρεθεί δυο συνολικά ταφικοί πίθοι. Σύνηθες έθιμο να θάβονται σε ταφικούς πίθους. Η έρευνα θα συνεχιστεί και η περιοχή των θεμελίων θα ελέγχεται και κατά τη διάρκεια των σκαφτικών εργασιών. Τα ευρήματα αποκομίστηκαν και βρίσκονται στην Ήλιδα».

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Στάθης Πουλιάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου