Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

«Καθ΄ οδόν» προς τη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο

Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2010
Εντός της εβδομάδος θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις «οδικές εμπορευματικές μεταφορές» που ελευθερώνει τον κλάδο των φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως.
Οπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός η τελευταία άδεια σε φορτηγά δημοσίας χρήσεως έχει δοθεί το 1971, με αποτέλεσμα ο κλάδος αυτός να θεωρείται πλέον κλειστό επάγγελμα. Ο κλάδος των ΦΔΧ αντιπροσωπεύει σε έσοδα το 7% του ΑΕΠ, αποτελείται από 33.000 οχήματα και σε αυτόν εργάζονται 110.000 άτομα. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία σύγχρονου και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τις οδικές μεταφορές στη χώρα και παράλληλα συνυπολογισμός της ελληνικής πραγματικότητας και της αναγκαιότητας της σταδιακής μετάβασης προς το νέο καθεστώς των εμπορευματικών μεταφορών.
Σε ό,τι αφορά τις άδειες, που αποτελεί το επίμαχο σημείο της απεργίας των ιδιοκτητών ΦΔΧ, στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταβατική περίοδος τριών ετών, κατά την οποία απελευθερώνεται η έκδοση αδειών, ενώ η ειδική εισφορά απομειώνεται σταδιακά σε τρεις φάσεις και συγκεκριμένα 30% από την 1.1.2011, 35% από την 1.1.2012 και 35% από την 1.1.2013, και τελικά μηδενίζεται. Επίσης, πρώτη φορά, καθορίζεται το ύψος της αδείας ενός φορτηγού. Συγκεκριμένα, για τον πρώτο τόνο η εισφορά είναι 10.000 ευρώ, από δύο έως επτά τόνους 2.000 ευρώ ο τόνος, και από επτά ως 40, 1.500 ευρώ ο τόνος, γεγονός που σημαίνει ότι για ένα φορτηγό 40 τόνων η συνολική αξία είναι 71.400 ευρώ. Αντίστοιχα, για ένα βυτιοφόρο 40 τόνων, η αξία της άδειας ανέρχεται σε 102.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα κριτήρια για την έκδοση άδειας είναι η οικονομική δυνατότητα του υποψηφίου, η επαγγελματική του επάρκεια, η ύπαρξη υποδομών και η καλή φήμη. Με το νομοσχέδιο καταργούνται οι τέσσερις κατηγορίες εμπορευματικών μεταφορών, δηλαδή οι εθνικές, οι διεθνείς, οι νομαρχιακές και των υγρών καυσίμων. Στο εξής θα υπάρχουν δύο κατηγορίες, οι εθνικές και οι διεθνείς.
Δημιουργούνται μεταφορικές ανώνυμες επιχειρήσεις και η αξία των αδειών θα μπορεί να κατατίθεται ως μετοχικό κεφάλαιο στην εταιρεία. Δεν θα δίνονται πλέον άδειες σε πρόσωπα αλλά μόνο σε εταιρείες.

Συνδέουν τον έλεγχο ΚΤΕΟ με το ασφαλιστικό συμβόλαιο
Αν το ΙΧ δεν διαθέτει κάρτα ελέγχου ΚΤΕΟ δεν θα μπορεί να παραλαμβάνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και θα ισχύει και το αντίθετο, αφού το νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια συνδέει για πάντα το ένα με το άλλο.
Πρώτη φορά θεσπίζεται ελεγκτικός μηχανισμός που θα επιβλέπει τη σωστή λειτουργία των ΚΤΕΟ καθώς στο 90% των οχημάτων που ελέγχονται δεν εντοπίζονται ατέλειες, πράγμα που θεωρείται αρκετά ύποπτο. Στο εξής θα παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτη ΙΧ, που δεν έχει «περάσει» από ΚΤΕΟ και του έχει επιβληθεί πρόστιμο 400 ευρώ, να υποστεί άμεσα τεχνικό έλεγχο και σε διάστημα δέκα ημερών, αφού παρουσιάσει τη σχετική κάρτα, να πληρώσει μόνο το 1/8 του προστίμου, δηλαδή 50 ευρώ. Επίσης, εισάγεται πρώτη φορά κάρτα θορύβου για τα δίκυκλα και τρίκυκλα οχήματα.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου