Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Εμπόριο…ψυχών!

Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2010
Εμπιστεύτηκαν τις λιγοστές τους οικονομίες και τα όνειρά τους σε άγνωστους «ανθρώπους», που τους υποσχέθηκαν ένα καλύτερο αύριο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζαν ότι το «ταξίδι» αυτό θα μπορούσε να είναι και το τελευταίο της ζωής τους. Δεν γνώριζαν ότι οι άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύτηκαν ήταν στυγνοί εκμεταλλευτές.
Ο λόγος, για 15 οικονομικούς μετανάστες από το Αφγανιστάν που το βράδυ του Σαββάτου άγνωστοι τους «έχωσαν» σε μια νταλίκα στη Μανολάδα, λέγοντάς τους ότι ο τελικός προορισμός του οχήματος ήταν η Ιταλία. Το «εισιτήριο» για το ταξίδι, ήταν 1000 ευρώ… το «κεφάλι» και φυσικά η νταλίκα, δεν πήγαινε στην Ιταλία αλλά στην Πολωνία!
Η νταλίκα ξεκίνησε το ταξίδι της για την Πολωνία το βράδυ του Σαββάτου. Νωρίτερα, είχε φορτώσει καρπούζι σε συσκευαστήριο στην περιοχή του Ρουπακίου. Η ώρα ωστόσο ήταν προχωρημένη για ένα τόσο μεγάλο ταξίδι και έτσι ο οδηγός της νταλίκας αποφάσισε να σταθμεύσει κάπου για να διανυκτερεύσει και να ξεκινήσει και πάλι το πρωί. Η νταλίκα παρέμεινε το βράδυ στη Μανολάδα, σε χώρο που διανυκτερεύουν καθημερινά αρκετά οχήματα.
Νωρίς χθες το πρωί ο οδηγός ξεκίνησε να ελέγχει το όχημά του πριν ξεκινήσει για το ταξίδι του, όταν αντιλήφθηκε ότι από την πίσω πόρτα έλειπαν κάποιες βίδες και υπήρχαν σημάδια παραβίασης. Παράλληλα, δίπλα από το όχημα, βρήκε αρκετά πεταμένα και σπασμένα καρπούζια.
Χωρίς να χάσει χρόνο ο οδηγός ειδοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα της Βάρδας προκειμένου να ανοίξει την πόρτα του οχήματος παρουσία των αστυνομικών. Μετά από λίγα λεπτά, οι αστυνομικοί βρίσκονταν στο σημείο, ενώ ανοίγοντας την πόρτα του οχήματος, το «μυστήριο» της διάρρηξης είχε λυθεί, καθώς επτά αλλοδαποί προσπαθούσαν να κρυφτούν πάνω στα καρπούζια!
Οι αλλοδαποί απομακρύνθηκαν από το όχημα και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Βάρδας, όπου ο διοικητής του κ. Αντώνης Σφέτσος ζήτησε την επιστροφή του οχήματος στο συσκευαστήριο και τον πλήρη έλεγχό του, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν και άλλοι αλλοδαποί κρυμμένοι μέσα στο εμπόρευμα.
Το όχημα επέστρεψε στο Ρουπάκι, με την συνδρομή του Τμήματος Τροχαίας Αμαλιάδας που το συνόδευσε από την Μανολάδα μέχρι το συσκευαστήριο!

Σαν τις σαρδέλες…!
Τόσο οι αστυνομικοί όσο και οι εργαζόμενοι του συσκευαστηρίου «πάγωσαν» όταν άρχισαν να ξεφορτώνουν τις μεγάλες παλέτες με τα καρπούζια από τις νταλίκες. Βγάζοντας τις δύο μπροστινές μεγάλες παλέτες, συνειδητοποίησαν ότι κάτι «κρυβόταν» στις επόμενες….
Οι παλέτες είχαν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε στον πάτο τους να μπουν οι αλλοδαποί μετανάστες και στη συνέχεια από πάνω, να τοποθετηθούν τα καρπούζια χωρίς να κινδυνεύουν να τους καταπλακώσουν. Αυτό εξήγησε με τον καλύτερο τρόπο το γιατί βρέθηκαν τα πεταμένα καρπούζια στον χώρο στάθμευσης της νταλίκας στη Μανολάδα.
Σε έναν χώρο που μόλις μετά βίας θα χωρούσε ένα άτομο, βρέθηκαν τρείς μετανάστες, στριμωγμένοι σαν τις σαρδέλες. Στην επόμενη παλέτα άλλοι τρείς και στην αμέσως επόμενη άλλοι δύο. Συνολικά οχτώ άτομα. Ανάμεσά τους, ένα 12χρονο παιδί με τον πατέρα του!
Η κατάσταση των αλλοδαπών ήταν άσχημη. Ο ένας από αυτούς ήταν λιπόθυμος ενώ οι υπόλοιποι 7 καταβεβλημένοι. Εάν συνέχισαν το ταξίδι, είναι ζήτημα εάν θα έφταναν έως τα Ελληνικά σύνορα ζωντανοί. Και τα οχτώ άτομα οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Βάρδας όπου όπως και οι υπόλοιποι μετανάστες, δέχθηκαν πρώτα από όλα την φροντίδα των αστυνομικών.

Έρευνες προς κάθε κατεύθυνση
Από την στιγμή που αποκαλύφθηκε το «εμπόριο» των ανθρώπινων ψυχών, οι άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας έχουν ξεκινήσει προανάκριση για την αποκάλυψη της ταυτότητας των «διακινητών». Ωστόσο, ακόμα και οι ίδιοι οι αλλοδαποί δεν μπορούν να δώσουν στοιχεία, καθώς δεν τους γνώριζαν.
Οι τέσσερεις από τους αλλοδαπούς αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς διέθεταν έγγραφα παραμονής στη χώρα και η προθεσμία για να απελαθούν δεν έχει λήξει ακόμα, ενώ οι υπόλοιποι 11 κρατήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Βάρδας προκειμένου να απελαθούν.

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Στάθης Πουλιάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου