Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Αντικαπνιστική συνεργασία Ελλάδας - Χάρβαρντ

Υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας
Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2010
Αντικαπνιστικη συνεργασία με το Χάρβαρντ
Μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας για το κάπνισμα υπογράφει τη Δευτέρα το πρωί ο κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, που χρηματοδοτείται με ένα εκατ. δολάρια από ελληνοαμερικανικό επιχειρηματία.
Αυτή η συνεργασία αναμένεται να φέρει περισσότερα αποτελέσματα στην προσπάθεια που κάνει για δεύτερη φορά η Ελλάδα να κόψει το τσιγάρο με ένα νόμο που έρχεται σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και απαγορεύει το κάπνισμα σε κάθε κλειστό δημόσιο χώρο.
Σύμφωνα με το νόμο αυτό, ο παραβάτης επιχειρηματίας κινδυνεύει να χάσει την άδεια του, ενώ ο παραβάτης πολίτης καπνιστής που δε θα σεβαστεί την ολική απαγόρευση θα πληρώσει πρόστιμο το οποίο επιβάλει η Δημοτική Αστυνομία και αποστέλλεται στη ΔΟΥ στην οποία ανήκει ο πολίτης.
Τονίζεται ότι το κάπνισμα δε βλάπτει μόνο την υγεία, αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς περίπου 700.000 μέρες νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία οφείλονται σε ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα.
Αυτές οι ασθένειες κοστίζουν ιδιαίτερα ακριβά και στα ασφαλιστικά μας ταμεία καθώς οι καπνιστές, πέρα από τη μεγαλύτερη νοσηρότητα, εμφανίζουν μειωμένη παραγωγικότητα, απουσίες από την εργασία και πρόωρη αποχώρηση από τη δουλειά τους.
Η Ελλάδα κατέχει μαζί με την Κούβα το ρεκόρ στο κάπνισμα.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλός (70% στις ηλικίες 16 - 25 ετών, από τους οποίους 45% είναι συστηματικοί καπνιστές).
Πολύ ανησυχητικό είναι, ότι καπνίζει το 37% των παιδιών ηλικίας 12 - 17 ετών.

Πηγή: ΣΚΑΙ, Μελίνα Τσέλιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου