Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Συνέχιση κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Χωρίς καύσιμα τα περισσότερα πρατήρια.
Δεν προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι βενζινοπώλες.

Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2010
Τη συνέχιση της απεργίας τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, κλιμακώνοντας έτσι τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και την κόντρα τους με την κυβέρνηση, με αφορμή το σχέδιο νόμου που κατατίθεται σύντομα στη βουλή και το οποίο η Ομοσπονδία των επαγγελματιών το απορρίπτει, καθώς - όπως υποστηρίζεται - απομειώνεται η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.
Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των προέδρων των Ενώσεων αποφασίστηκε αργά το απόγευμα η συνέχιση των κινητοποιήσεων, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται η απόφαση αυτή για το κοινωνικό σύνολο, την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την οικονομία γενικότερα.
Κρίσιμη η συνάντηση που αναμένετεαι να έχουν, το πρωί της Τετάρτης, εκπρόσωποι του υπουργείου ΥΜΔ με αντιπροσωπεία των Ιδιοκτητών ΦΔΧ.

Χωρίς καύσιμα τα πρατήρια
Oι ελλείψεις σε υγρά καύσιμα είναι πλέον γενικευμένες και ελάχιστα πρατήρια, τόσο στην Αττική, όσο και στην επαρχία διαθέτουν βενζίνη, καθώς τα περίπου 300 ΙΧ βυτιοφόρα, έναντι των 1500 ΔΧ που απεργούν, δεν επαρκούν για την τροφοδοσία της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, οι συνθήκες εφοδιασμού της αγοράς επιδεινώθηκαν, καθώς οι απεργοί μεταφορείς δεν επιτρέπουν ούτε στα ΙΧ βυτιοφόρα, ιδιοκτησίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων, να μεταφέρουν καύσιμα από τα διυλιστήρια προς τα πρατήρια.
Σε αντίθεση με τη χθεσινή ημέρα, οπότε τα ΙΧ βυτιοφόρα κινήθηκαν έστω και με δυσκολίες, σήμερα το πρωί επετράπη ο εφοδιασμός μόνο κρατικών υπηρεσιών (νοσοκομεία, κλπ.). Στα λίγα πρατήρια που έχουν ακόμη αποθέματα καυσίμων σχηματίζονται και πάλι ουρές. Τα ΙΧ βυτιοφόρα δεν επαρκούν πάντως για την πλήρη κάλυψη της αγοράς, καθώς δεν ξεπερνούν τα 300 έναντι 1500 ΔΧ αυτοκινήτων οι ιδιοκτήτες των οποίων απεργούν.

Δεν απεργούν οι βενζινοπώλες
Να μην προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και να προσπαθήσει να πετύχει αλλαγές στο νομοσχέδιο μέσω της Δημόσιας Διαβούλευσης αποφάσισε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών έπειτα από τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των βενζινοπωλών η Ομοσπονδία απορρίπτει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών με την οποία καταργούνται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ πρατηρίων και μειώνεται από 200 σε 50 μέτρα η ελάχιστη απόσταση από χώρους συνάθροισης κοινού και ζητούν την τροποποίσησή του βάσει των προτάσεων που έχει καταθέσει.

Χωρίς βενζίνη το 70% των πρατηρίων στη Β. Ελλάδα
Χωρίς βενζίνη έχει μείνει πλέον πάνω από το 60%-70% των πρατηρίων καυσίμων στη Μακεδονία και τη Θράκη, εξαιτίας της απεργίας διαρκείας, που πραγματοποιούν από τις 25/7 οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, αντιδρώντας στην απελευθέρωση της αγοράς, όπως δήλωσαν οι πρόεδροι των σωματείων Βενζινοπωλών «Μ. Αλέξανδρος», Θέμης Κιουρτζής και Πρατηρίων Καυσίμων «Άγιος Χριστόφορος», Σπύρος Μελίδης.
Πάντως, μικρότερες είναι πλέον οι ουρές έξω από τα βενζινάδικα της Β. Ελλάδας, καθώς μεγάλος αριθμός οδηγών έχουν ήδη προχωρήσει σε ανεφοδιασμό των οχημάτων τους τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα η ζήτηση να έχει καταλαγιάσει.
Στο μεταξύ, μεμονωμένες τροφοδοσίες πρατηρίων από κάποια βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης γίνονται στη Θεσσαλονίκη από χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τους προέδρους των δύο σωματείων. «Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των βυτιοφόρων ιδιωτικής χρήσης στη Β. Ελλάδα είναι πολύ μικρός, αφού δεν ξεπερνά τα 30 σε όλη την περιοχή», σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή, ενώ μικρές είναι και οι μεταφερόμενες ποσότητες καυσίμων, «με αποτέλεσμα πολλά πρατήρια να ανοίγουν για λίγες ώρες και να κλείνουν ξανά, όταν εξαντληθούν τα αποθέματά τους», όπως σημείωσε ο κ. Μελίδης.
Κατά τον κ. Μελίδη, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης φορτώνουν καύσιμα ακόμη και από γειτονικές της Θεσσαλονίκης πόλεις (π.χ., Καβάλα), όπου ο «κλοιός» των απεργών στα διυλιστήρια δεν είναι τόσο σφιχτός.
Στη Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε, οι φορτώσεις γίνονται μετ΄εμποδίων, εξαιτίας κινήσεων των απεργών στα διυλιστήρια. «Αν και τα 30 βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) βγαίνανε κανονικά να τροφοδοτήσουν τα πρατήρια, η Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, δεν θα είχε πρόβλημα», πρόσθεσε.
Τη διαβεβαίωση ότι οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων δημοσίας χρήσης δεν εμποδίζουν τον ανεφοδιασμό ιδιωτικών οχημάτων από τα διυλιστήρια, έδωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου τους στη Β. Ελλάδα, Γιάννης Γιαβρίδης.
Όπως πρόσθεσε, οι ιδιοκτήτες περιορίζονται να κρατούν τα φορτηγά τους παραταγμένα στην εθνική οδό (στην περιοχή του κόμβου της Λαχαναγοράς), χωρίς να παρεμποδίζουν την ομαλή κίνηση των οχημάτων.

Αισθητές οι ελλείψεις καυσίμων στην Πελοπόννησο
Η έλλειψη των καυσίμων έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και στην Πελοπόννησο αφού οι μεταφορείς δημοσίας χρήσεως φαίνεται να σκληραίνουν την στάση τους κι έχουν παρατάξει τα φορτηγά τους στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης, στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αρκαδίας Τάσος Κακλαμάνος, υπάρχουν καύσιμα στην αγορά και των πέντε νομών της περιφέρειας, και σημείωσε πως αν οι πολίτες διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και δεν σπεύσουν στα πρατήρια μαζικά για ανεφοδιασμό στην Αρκαδία και την Λακωνία θα υπάρχουν καύσιμα για τρεις περίπου ημέρες. Στην Μεσσηνία θα υπάρχει βενζίνη σήμερα, ωστόσο από αύριο ο κ. Κακλαμάνος ανέφερε πως θα υπάρχει πρόβλημα ανεφοδιασμού. Στην Αργολίδα εκτιμάται πως θα υπάρχουν καύσιμα και αύριο, ενώ πρόβλημα υπάρχει στην Κορινθία όπου έχουν αρχίσει τα πρώτα πρατήρια να μένουν από καύσιμα.
Τέλος, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών αναφορικά με την αυριανή απεργία των πρατηριούχων τόνισε ότι «τα καύσιμα είναι ακριβά. Οι συνάδελφοι έχουν επιταγές που τρέχουν και ξέρετε πληρώνουμε μετρητοίς ή το αργότερο σε οκτώ ημέρες» και πρόσθεσε πως «ουσιαστικά δεν βλέπω συμμετοχή. Οι συνάδελφοι στην περιφέρεια Πελοποννήσου είναι απρόθυμοι».

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου