Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Βία στα σύνορα των ΗΠΑ: Μύθος ή πραγματικότητα;

Έχεις δει πινακίδα σαν αυτή; Και όμως υπάρχει


Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2010
Εσχάτως, γίνεται πολύς λόγος για το μεξικανικό καρτέλ των ναρκωτικών και για τη βία που μπορεί αυτό να μεταφέρει εντός ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, το Ελ Πάσο στο Τέξας, μια ανάσα από το Juarez, άνδρο των ναρκωτικών στο Μεξικό, ανακηρύχτηκε η δεύτερη ασφαλέστερη πόλη στην Αμερική. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι σε αμάξια, λεωφορεία ή ακόμη και πεζοί διασχίζουν τη μικρή γέφυρα που συνδέει το Ελ Πάσο με την «αδελφή» πόλη του στο Μεξικό, το Juarez. Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου αφού τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί εξαιτίας εμπλοκής τους στο καρτέλ των ναρκωτικών. Στην αντίπερα όχθη, στο Ελ Πάσο, οι αρχές έχουν καταγράψει μόνο 2 δολοφονίες αυτό τον χρόνο ενώ το 2009, 11.
Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό οι πολιτικοί έχουν ανεβάσει τους τόνους για τη βία που εισάγεται στην επικράτεια των ΗΠΑ. Τόσο ο γερουσιαστής του Τέξας Greg Abott, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στις δύο πόλεις ως πολύ μεγάλη κρίση, όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα, στέλνοντας περισσότερους συνοριοφύλακες, προσεγγίζουν την κατάσταση με μεγάλη προσοχή.
Ο δήμαρχος του Ελ Πάσο, όμως, έχει διαφορετική άποψη. Μιλώντας στο BBC, o John Cook επισημαίνει ότι η πόλη του είναι εξαιρετικά ασφαλής. «Εχουμε όλες τις απαραίτητες ομοσπονδιακές μονάδες επιβολής νόμου που μπορείτε να φανταστείτε. Είμαστε μια πολύ ασφαλής κοινωνία», λέει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Φαίνεται λογικό η βία που βρίσκεται στη μια πλευρά των συνόρων να ‘περνάει’ στην άλλη, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι έτσι».
Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία του FBI, το Ελ Πάσο είναι η δεύτερη πιο ασφαλής πόλη στην Αμερική. Τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν πέσει κατά 36% τα τελευταία 10 χρόνια, την ίδια στιγμή που άλλες πόλεις κοντά στα σύνορα (Σαν Ντιέγκο, Φοίνιξ) εμφανίζουν αύξηση στα αντίστοιχα ποσοστά. Ένας φράχτης μήκους 2.000 μιλίων ήδη κατασκευάζεται κατά μήκος της συνοριακής γραμμής ενώ 2.700 συνοριοφύλακες, μονάδες του FBI και της CIA φροντίζουν να διατηρούν τον έλεγχο στην περιοχή.
Ο δήμαρχος του Ελ Πάσο αμφισβητεί ευθέως την αποστολή πρόσθετων δυνάμεων στην περιοχή ενώ τονίζει πως ακόμη και οι βαρόνοι του καρτέλ δεν έχουν συμφέρον να «μεταφέρουν» τη βία βόρεια του Μεξικού.
Οι ντόπιοι από την πλευρά τους δεν βλέπουν με καλό μάτι την οποιαδήποτε θωράκισή της πόλης τους διότι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη. Αρκετοί από αυτούς λένε πως οι πολιτικοί που ζουν μακριά από την περιοχή αδυνατούν να εκτιμήσουν ορθά τη συνδεσιμότητα των δύο πόλεων.
Τελικά που ακριβώς βρίσκεται η αλήθεια μεταξύ των δύο πλευρών;
O ιστορικός David Romo λέει πως πρόκειται για πάγια τακτική των πολιτικών σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων. Τα πρώτα αιτήματα για τη διασφάλιση της πόλης με φράχτη ήλθαν το 1908 όταν και ο φόβος των μεταναστών ήταν οι Κινέζοι. Στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η ανησυχία μεταφέρθηκε στους Γερμανούς ενώ από τότε μέχρι σήμερα οι Μεξικανοί φαίνεται να «μονοπωλούν» το ενδιαφέρον.
Ο κ. Romo πιστεύει ότι σε εποχές οικονομικής κρίσης, τα σύνορα και οι μετανάστες που τα διασχίζουν χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι και κατά μία έννοια βοηθούν στο να επαναλαμβάνεται η ιστορία. «Αρκετές φορές το ζήτημα έρχεται στην επιφάνεια και για λόγους ψηφοθηρίας», εξηγεί ο Romo και καταλήγει: «Ο κύκλος της υστερίας στους ντόπιους έχει αποδειχτεί πολλάκις ‘κερδοφόρος’ για τους πολιτικούς».

Πηγή: Καθημερινή – BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου