Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Δυναμική η παρουσία του Ελληνο-Αμερικάνικου Σχολείου

Μεγάλη Επιτυχία το Folk Festival του Lowell, Massachusetts


Photo: Kirikas

Δεκάδες χιλιάδες ήσαν και χθες Σάββατο, 24 Ιουλίου οι επισκέπτες στο Λαϊκό Πανηγύρι της πόλης Lowell. Όλο το κέντρο της πόλης είχε κλείσει και εκατοντάδες περίπτερα ήταν κατά το μήκος των οδών, Merrimack, Market και των παρόδων Arcadia Dr, Palmer, Shattuck, Central, Kirk.
Το Φεστιβάλ όπου συμμετέχουν 27 από τις 37 εθνικότητες της πόλης των 110,000 κατοίκων άρχισε την Παρασκευή το απόγευμα αλλά λόγο της βροχόπτωσης δεν είχε πολύ κίνηση. Χθες Σάββατο όμως γινόταν χαμός από την προσέλευση και συμμετοχή κόσμου από διάφορες πόλεις της Αμερικής. 22 ορχήστρες έδιναν χρώμα με την μουσική που ήταν Αμερικάνικη αλλά και από τις διάφορες εθνικότητες που αποτελείται αυτή η πόλη μωσαϊκό εθνικοτήτων. Υπολογίζεται ότι 300,000 κόσμος θα περάσει αυτό το Παρασκευο-Σαββάτο-Κύριακο από το Folk Festival του Lowell.

Hellenic American Academy

Μεταξύ των εθνικοτήτων που συμμετείχαν ήσαν οι: Ιρλανδοί, Ταϊλανδοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Έλληνες, Πορτογάλοι, Σύριοι και πολλοί άλλοι. Η Ελληνική κοινότητα του Lowell είχε τρία περίπτερα. Ένα της κοινότητας/ενορίας της Αγίας Τριάδος, ένα άλλο της κοινότητας/ενορίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρως.  Το μεγαλύτερο περίπτερο ήταν του Συλλόγου Γονέων του Ημερήσιου Ελληνο-Αμερικάνικου Σχολείου, όπου δεκάδες εθελοντές προσέφεραν Ελληνικά φαγητά. Ουρές ήταν μπροστά από τα ταμεία με γεμάτους δίσκους από ελληνικά φαγητά και γλυκίσματα. Αρκετοί από τους ανθρώπους που περίμεναν να πάρουν ελληνικό φαγητό από το περίπτερο των Γονέων του Ελληνο-Αμερικάνικου Σχολείου ήρθαν να βοηθήσουν το σκοπό της συγκέντρωσης χρημάτων για προγράμματα του Σχολείου όπως είναι καινούργια κομπιούτερς, εκδρομές, η βιβλιοθήκη και η καινούργια τάξη (7η) που είναι να λειτουργήσει το Φθινόπωρο. Πριν ένα χρόνο το ίδρυμα Νιάρχου με τη συμβολή ενός φίλου του Σχολείου έδωσε ένα σεβαστό ποσό για την δημιουργία της 7ης & 8ης τάξης. Να σημειώσω ότι το Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο είναι το πρώτο Ελληνικό Σχολείο σε όλη την Αμερική αφού ιδρύθηκε το 1904 και λειτουργεί ασταμάτητα.    Είναι το μοναδικό ημερήσιο Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο της Νέας Αγγλίας, μια περιοχής με 63 Ορθόδοξες ενορίες!

Στο παρελθόν αρκετοί επόνυμοι, είπαν ότι θα φτιάξουν κι άλλα τέτοια σχολειά σε άλλα μέρη της Νέας Αγγλίας αλλά έμειναν στα λόγια. Πρέπει να βρέξεις κ… για να φας ψάρι. Από λόγια… 

Δυστυχώς όμως αυτό το σχολείο που είναι κυψέλη της μάθησης της Ελληνικής και της Αμερικάνικης Γλώσσας, της μάθησης των ιδανικών της φυλής μας και της Πίστης μας είναι ξεχασμένο, τόσο από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Μητρόπολη Βοστώνης όσο και από τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Εξωτερικών της Ελλάδας. Αντί να πριμοδοτείται το Σχολείο με μία γερή χρηματική υποστήριξη τουναντίον η ενορία της Αγίας Τριάδος είναι υποχρεωμένη όπως και οι άλλες κοινότητες να πληρώνει ετησίως ένα μεγάλο κεφάλαιο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής που με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να πληρώσει 2 δασκάλες του Σχολείου.   Είναι όμως στα βιβλία τους για να ανεβάζουν τις “μετοχές” των αξιωματούχων της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής. Το γεγονός ότι ακόμα λειτουργεί οφείλεται στις ηρωικές προσπάθειες των Γονέων, σε μερικούς Φίλους και του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας της Αγίας Τριάδος που κάνουν εκδηλώσεις επί εκδηλώσεων για να μπορεί το Σχολείο να έχει τις πόρτες του ανοικτές ακόμα και σήμερα, 106 χρόνια μετά την ίδρυση του, με τα τεράστια οικονομικά, και όχι μόνο, προβλήματα.
Για πολλά χρόνια δεν είχε πατήσει επίσημος από την Ελλάδα στο Ελληνικό Σχολείο μέχρι που ήρθε πριν χρόνια ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Ρωμαίος. Κάτι μικρά εμβάσματα και αυτά από τη φιλοτιμία του Ελληνικού Προξενείου της Βοστώνης προκαλούν τα ειρωνικά σχόλια  γιατί είναι ψίχουλα μπροστά στον προϋπολογισμό του Σχολείου που πλησιάζει της $400,000 το χρόνο. (Τι να σου κάνει μία επιταγή των $5,000;). Ο λόγος που είναι αυτός ο προϋπολογισμός είναι γιατί το σχολείο πρέπει να είναι ισότιμο και ισάξιο των σχολείων της Μασσαχουσέττης (Αμερικής) αλλά και της Ελλάδος.

Ο Σύλλογος μας και πολλά μέλη του Συλλόγου μας αρκετές φορές έχουν προσφέρει προσωπική εργασία και χρήματα για τη βοήθεια του Σχολείου.
Το 1996, και μετά από ενέργειες του υπογράφοντος, το Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο έγραψε μία ακόμα σελίδα στην ιστορία της κοινότητας αφού για πρώτη φορά στα χρονικά για την περιοχή οι Αστροναύτες του διαστημοπλοίου ΑΤΛΑΝΤΙΣ με καπετάνιο τον φιλέλληνα Charles Precourt και οι Ρώσοι κοσμοναύτες στο διαστημικό σταθμό MIR επικοινώνησαν σε απ’ ευθείας συνομιλία με τους μαθητές του Σχολείου. Το γεγονός μετέδωσαν 27 τηλεοπτικοί σταθμοί συμπεριλαμβανομένου και των μεγαθηρίων ABC, CNN, NBC, CBS που από νωρίς το πρωί είχαν στείλει φορτηγά με δορυφορικές κεραίες και δημοσιογράφους για να καλύψουν το γεγονός.

Εάν κάποτε θέλετε να κάνετε μία χρηματική δωρεά, μικρή ή μεγάλη να την στείλετε στο Ημερήσιο Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο γιατί εκεί θα πιάσουν τόπο. Η διεύθυνση του είναι HELLENIC AMERICAN ACADEMY, 41 BROADWAY ST, LOWELL, MA 01854, USA. Ακόμα, εάν βρεθείτε στην περιφέρεια της Βοστώνης επισκεφτείτε το Ελληνο-Αμερικάνικο Ημερήσιο Σχολείο του Lowell. Εκεί που κτυπά η καρδιά του Ελληνισμού της Νέας Αγγλίας.

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου