Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Αναζητείται η πηγή της διαρροής στο Πεντάγωνο

«Ανθρωποκυνηγητό» για τον εντοπισμό της πηγής διαρροής των απόρρητων εγγράφων εξαπολύει το Πεντάγωνο.

Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2010
Τη διεξαγωγή «εκτεταμμένης έρευνας» για τη διαρροή των χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τη δημοσιοποίησή τους από την οργάνωση Wikileaks, ζήτησε σήμερα η Αμερικανίδα γερουσιαστής Νταϊάν Φέινσταϊν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς.
«Οι διαρροές αυτές αποτελούν επίθεση κατά της εθνικής ασφάλειας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κα Φέινσταϊν, γερουσιαστής των Δημοκρατικών, που προεδρεύει της Επιτροπής Ενημέρωσης της αμερικανικής Γερουσίας.
Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει «ανθρωποκυνηγητό» προκειμένου να ανακαλύψει ποιος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή αυτή, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το άτομο που κρύβεται πίσω από τη διαρροή προφανώς είχε «μυστική» άδεια και πρόσβαση σε ευαίσθητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Όπως παραδέχθηκε δε το Πεντάγωνο, είναι πιθανόν να υπάρξουν και περισσότερες διαρροές.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να εντοπίσουμε ποιος ευθύνεται για αυτή τη διαρροή των πληροφοριών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζέοφ Μορέλ.
«Μέχρι να μάθουμε ποιος ευθύνεται, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη. Και αυτό φυσικά μάς προκαλεί ανησυχία» .
Ωστόσο, τόσο το Πεντάγωνο όσο και ο Λευκός Οίκος προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία όσων αποκαλύπτουν μέχρι στιγμής τα έγγραφα, λέγοντας ότι πρόκειται μάλλον για χαμηλόβαθμες εκτιμήσεις που επιβεβαιώνουν ευρέως τις ανησυχίες του στρατού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που έχουν ήδη διατυπωθεί δημόσια.
«Το εύρος [της διαρροής], ο σκοπός της, είναι προφανώς ανησυχητικά. Δεν νομίζω όμως ότι το περιεχόμενο είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό», δήλωσε ο Μορέλ, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.
«Εάν έγραφε κάποιος [...] τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Αφγανιστάν, δεν νομίζω ότι θα διατύπωνε σήμερα διαφορετικά έστω και ένα στοιχείο μετά από όσα διαβάσαμε στα έγγραφα αυτά, απ' ό,τι πριν από μία εβδομάδα» .
Ωστόσο, τα προβλήματα που επισημαίνονται στα έγγραφα μπορεί να υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο την υποστήριξη της κοινής γνώμης και να θέσουν πολιτικά προβλήματα για τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του.
Τα περισσότερα αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα της περιόδου 2004-2009 υπογραμμίζουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στο Αφγανιστάν τόσο οι δυνάμεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, όσο και οι πολιτικές προσπάθειες. Επικεντρώνονται ευρύτατα στις ανησυχίες περί συνεργασίας μεταξύ στοιχείων των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και των Ταλιμπάν με στόχο την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης και στις ανησυχίες για τις απώλειες αμάχων. Στα έγγραφα γίνεται επίσης λόγος για τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τη διαφθορά στην αφγανική κυβέρνηση.
Τα απόρρητα αυτά αρχεία του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν εξασφάλισε η ιστοσελίδα WikiLeaks, η οποία τα διέθεσε επίσης στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, τη βρετανική The Guardian και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημοσιευθούν συγχρόνως.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου