Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

«Ιππείς» και τιμητική διάκριση στην Ήλιδα

Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2010
Επίκαιρο όσο ποτέ είναι το έργο του Αριστοφάνη «Ιππείς», που ανεβαίνει σήμερα στο νέο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας στις 9:30 το βράδυ, στα πλαίσια του 20ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.
Επίκαιρο, γιατί πρόκειται για ένα έργο καθαρά πολιτικό, που καυτηριάζει την κακοδιαχείριση και τις ατασθαλίες της εξουσίας, που οδηγούν τη χώρα στην παρακμή, την εξαθλίωση και το μαρασμό και προειδοποιεί τους πολίτες κάθε εποχής για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα θεμέλια της Δημοκρατίας. Και η Ελλάδα του σήμερα βρίσκεται σε κρίση, σε κρίση οικονομική, σε κρίση θεσμών και αξιών, σε μία περίοδο που μετρά εχθρούς και φίλους.

Σεμνή τελετή
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο δήμος Αμαλιάδας επέλεξε τη συγκεκριμένη παράσταση για να τιμήσει απόψε το Γάλλο σκηνοθέτη, το διανοούμενο, το Φιλέλληνα Ζαν Λυκ Γκοντάρ, τον άνθρωπο κατά τη στιγμή την οποία η Ελλάδα δοκιμαζόταν εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, πήρε θέση και ήταν αυτός που είπε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Δύση είναι αυτή που χρωστά πολλά στην Ελλάδα.
Γι’ αυτό και ο δήμος Αμαλιάδας τιμά απόψε και ανακηρύσσει ως επίτιμο δημότη τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ, σε μία σεμνή τελετή, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης. Το βραβείο θα παραλάβει ο Μορφωτικός ακόλουθος της Γαλλικής πρεσβείας στη χώρα μας και θα παραστούν οι αρχές του τόπου, ενώ για το μεγάλο Φιλέλληνα θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Γιάννης Λυμπέρης και ο πρόεδρος του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου κ. Απόστολος Λιώσης.

Ύψιστη υποχρέωση
Ο κ. Λιώσης παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα τιμήσουμε τον Φιλέλληνα, γιατί στις πιο δύσκολες στιγμές που η Ελλάδα αναζητούσε χρήματα για να επιβιώσει ως χώρα, ως λαός, μέσα στον κυνισμό, ο Γκοντάρ ανέφερε ότι ο πολιτισμός χρωστά τα πάντα στην Ελλάδα και κυρίως δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο δήμος θεωρεί ύψιστη υποχρέωση να τιμηθεί ο Γκοντάρ, από το γνήσιο, ιερό χώρο της Αρχαίας Ήλιδας που ανέδειξε το Ολυμπιακό πνεύμα». Ο κ. Λιώσης επεσήμανε ότι η τελετή θα είναι ολιγόλεπτη για να απολαύσει στη συνέχεια το κοινό την παράσταση.

Το έργο
Μία παράσταση που ανεβαίνει από τη Θεατρική Διαδρομή σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Β. Νικολαΐδη, με πρωταγωνιστές τον Παύλο Χαϊκάλη στο ρόλο του Αλλαντοπώλη (Αγοράκριτος) και τον Γιώργο Αρμένη στο ρόλο του Παφλαγόνα (Κλέων).

Το έργο διδάχθηκε το 424 π.Χ. και εκτός από το πρώτο βραβείο που κέρδισε, ήταν και το πρώτο έργο που έφερε την υπογραφή του Αριστοφάνη. Στόχος του ήταν η διακωμώδηση των «κακών» πολιτικών και αποτελεί την πιο ωμή πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη. Έργο αλληγορικό με συμβολισμούς, σύγχρονο όσο ποτέ, θεμελιώνει την άποψη πως όταν σε μία πολιτεία κυριαρχήσει η απάτη, η εξαγορά, η φαυλότητα, η αναξιοκρατία, το ψέμα, η παραπλάνηση, μόνο με τα ίδια μέσα μπορεί να πολεμηθεί.
Ο Αριστοφάνης δηλώνει το μίσος του για τον δημαγωγό Κλέωνα, Παφλαγόνα στο έργο, που μετά τον Περικλή κατείχε την εξουσία στην πόλη της Αθήνας τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου. Για να χτυπήσει τον φαύλο Κλέωνα, ο ποιητής εφευρίσκει έναν φαυλότερο, ο οποίος και κατατροπώνει τον δημαγωγό.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Μαρία Καραμπάτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου