Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΟΣΕ… προς υποβάθμιση!

Πριν από το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το πλήρες σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει απελευθέρωση σιδηροδρομικών γραμμών, ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής Σιδηροδρόμου, συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις, «ψαλίδι» στα μπόνους και ανατιμήσεις εισιτηρίων. Σε λίγες ημέρες μάλιστα κατατίθεται και το σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετείται η Εθνική Αρχή Σιδηροδρόμων και καθορίζεται το κανονιστικό πλαίσιο που θα επιβλέπει τους όρους και τις χωρητικότητες της γραμμής, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να υποβάλουν αιτήματα εκμετάλλευσης και διεθνείς εταιρείες με στόχο την παράλληλη με τον ΟΣΕ παροχή μεταφορικού έργου.

Το πλήρες σχέδιο για τον μετασχηματισμό του ΟΣΕ θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι και θα περιλαμβάνει δραστικές μειώσεις σε πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν στη σύνταξη περίπου 1.500 άτομα εντός του έτους και περίπου 1.000 ακόμα εντός του 2011. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως διαμηνύει το υπουργείο, περίπου το 40% της συσσωρευμένης ζημίας του Οργανισμού, η οποία έχει ξεπεράσει πλέον τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, οφείλεται στην κακοδιαχείριση των τελευταίων ετών. Αν και ακόμα τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, οι εργαζόμενοι του κλάδου τονίζουν ότι η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο των σιδηροδρομικών, οδηγώντας για ακόμα μια φορά σε απαξίωση του σιδηροδρόμου. Στο μικροσκόπιο των νέων διοικήσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, θα μπει πάντως και η τιμολογιακή και δρομολογιακή πολιτική του Οργανισμού, καθώς θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εντός του 2010 να ισχύσουν οι αυξήσεις που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και ιδιαίτερα στις γραμμές με αυξημένη επιβατική κίνηση, όπως ο άξονας Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Ενίσχυση των δρομολογίων στη γραμμή Πελοποννήσου
Πέρα από τις παραπάνω προτάσεις, οι εργαζόμενοι του Πύργου και της Ηλείας γενικότερα, επισημαίνουν ότι θα πρέπει για ακόμα μια φορά να επανεξεταστεί το θέμα της περικοπής των δρομολογίων στο τμήμα της γραμμής Πελοποννήσου. Όπως ανέφερε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΣΕ κ. Χρήστος Παναγούλης «εμείς εμμένουμε στις προτάσεις μας για την επαναλειτουργία των δρομολογίων που έχουν κοπεί στο τμήμα της Πελοποννήσου, καθώς η περικοπή τους συνδέεται άρρηκτα με την υποβάθμιση του νομού μας».Αξιοσημείωτο είναι ότι καθημερινά τόσο στον κεντρικό σταθμό ΟΣΕ Πύργου όσο και στους υπόλοιπους σταθμούς, πολλοί είναι οι επιβάτες που ρωτούν για το αν θα τεθούν σε εφαρμογή ξανά τα παλιά δρομολόγια και ιδιαίτερα στο τμήμα Πύργος -Πάτρα όπου η κίνηση κυμαινόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ, Άννα Ψυχογυιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου