Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Πιέσεις από το εξωτερικό, πόλωση και μέτρα στο εσωτερικό

"Διαλύεται" το συναινετικό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ. Οξύνεται το κλίμα

Πιέσεις προς την κυβέρνηση από το εξωτερικό και κλίμα όξυνσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο εσωτερικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα με σημείο αναφοράς την οικονομία. Να συγκεκριμενοποιήσει τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας, αν η στήριξη αυτή χρειαστεί, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Reuters.

O κ. Παπακωνσταντινου χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο να στραφεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ προσθέτοντας όμως ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί πλήρως η ιδέα.
Για το ενδεχόμενο λήψης σκληρότερων μέτρων τόνισε πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί μπορούν να οδηγήσουν στο στόχο μείωσης του ελλείμματος, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ υπογραμμίζοντας οτι εξετάζονται όλες οι επιλογές
Στο μεταξύ, την Παρασκευή εξηγήσεις στην Κομισιόν καλείται να δώσει την Παρασκευή η χώρα μας αναφορικά με τη συμφωνία που είχε συνάψει το 2001 η τότε κυβέρνηση με την Goldman Sachs.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει νέα μέτρα για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας με στόχο την εξεύρεση έως και 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενόψει του κρίσιμου ελέγχου από τις Βρυξέλλες στις 16 Μαρτίου.

«Εάν δεν αποδώσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα προχωρήσουνε σε άλλα μέτρα, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η περικοπή του 14ου μισθού» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να θιγούν θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για προβοκάτσια και εκφοβισμό διαφόρων κύκλων που δε θέλουν τις αλλαγές και οι οποίοι μιλάνε για μαζική έξοδο των εργαζομένων σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Τις επόμενες ημέρες έρχονται στην Αθήνα εκπρόσωποι από Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και ασκούνται έντονες πιέσεις στην ελληνική πλευρά για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων καθώς και αύξηση του ΦΠΑ, με την κυβέρνηση να μην αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.

Εξάλλου, την Παρασκευή η χώρα μας θα πρέπει να εξηγήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμφωνία swaps που είχε συνάψει το 2001 η τότε κυβέρνηση με την Goldman Sachs, με αποτέλεσμα την απόκρυψη του χρέους.

Οι προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία
Είκοσι τρία μέτρα συνιστούν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία.
Είκοσι τρία μέτρα συνιστούν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία. Σύμφωνα με τη ΝΔ, τα μέτρα είναι χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους και στόχο έχουν τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, τα μέτρα είναι χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους και στόχο έχουν τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ώστε "να μην βουλιάξει η οικονομία στην ύφεση και να μην εκτιναχθεί η ανεργία".
Η δέσμη μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Παναγιωτόπουλο, πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από την κυβέρνηση, χωρίς καμία χρονοτριβή, αλλιώς θα προκληθεί ασφυξία στην αγορά.  Στα γενικά μέτρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, μεταξύ άλλων, υπάρχει η υποβολή αιτήματος από την κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεταφορά της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας στο τέλος της παρούσης προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ.  Την ίδια ώρα, φουντώνει το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε την Τετάρτη στη Βουλή ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις Βρυξέλλες, για την απόδοση ποινικών ευθυνών για όσους ευθύνονται για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία.  Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός "στις Βρυξέλλες μου ζητούν κάποιος να πάει φυλακή".
"Με την σύσταση εξεταστικής θα τραυματιστεί περαιτέρω η εικόνα της χώρας" υποστήριξε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σαμαράς διαμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και πρότεινε η έρευνα να αρχίσει από το 1980 "για να δούμε τι παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, όταν ήλθε στη κυβέρνηση το 1981".

Α. Παπαρήγα: Η κυβέρνηση θέλει τη "ρεβάνς"
"Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις θέσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για να πάρει μέτρα μακροπρόθεσμα και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την άμεση κάλυψη των ελλειμμάτων", δήλωσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι "είναι μέτρα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τη συνταξιοδότηση, τα κοινωνικά δικαιώματα".   Η κα Παπαρήγα είπε πως "η κυβέρνηση βρήκε μεγάλη ευκαιρία, όπως και η ΝΔ, να πάρει τη ρεβάνς στις κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι μετά τον πόλεμο και στα χρόνια της μεταπολίτευσης" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "για το μόνο που ενδιαφέρεται, είναι να αποκτήσει μια καλή φήμη απέναντι στους κερδοσκόπους".

"Καλό" χαρακτήρισε στο μεταξύ την Πέμπτη το σχέδιο της Ελλάδας για δημοσιονομική εξυγίανση, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, πρόσθεσε όμως ότι είναι καλό υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί "λέξη προς λέξη".   Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs χρησιμοποίησε παράνομες στρατηγικές για να βοηθήσει την Ελλάδα να περιορίσει το έλλειμμά της.

Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μίλησε στο ΣΚΑΪ και ο Λουίς Γκαρικάνο, καθηγητής Οικονομικών στο London Schoοl of Economics.  "Oι αγορές ανησυχούν. Η κατάσταση της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι αρνητική και δεν είναι βέβαιες ότι οι κυβερνήσεις αυτές θα λάβουν και τα ανάλογα μέτρα. Οι αγορές δεν υπερβάλουν καταλαβαίνουν κάποια πράγματα" τόνισε.
"Δεν υπάρχει κίνδυνος για την ευρωζώνη. Μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα, και αν χρειάζεται να παρέμβει το ΔΝΤ" πρόσθεσε ο κ. Γκαρικάνο.
Νέο δημοσίευμα των FT
Για φημολογία που υπάρχει στην Ελλάδα για έκδοση δεκαετούς κοινοπρακτικού ομολόγου την επόμενη εβδομάδα, κάνουν λόγο σε δημοσίευμα οι Financial Times.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μια τέτοια απόπειρα περιέχει κάποιους κινδύνους καθώς αν δεν είναι επιτυχημένη, μπορεί να κλειδώνει τις αγορές για την Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα, εκφράζεται και η άποψη ότι είναι καλή στιγμή για την Ελλάδα να αντλήσει έστω και ένα μικρό ποσό αυτή την περίοδο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Ελ Παϊς, η αρμόδια υπηρεσία της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ισπανίας, άρχισε έρευνα για τον εντοπισμό κερδοσκόπων αλλά και την διερεύνηση ύποπτων επιθέσεων απο βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Στο μεταξύ, ανοδικά στις 337 μονάδες βάσης διαμορφώνεται το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά.O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:00 διαμορφώνεται στις 1.885,06 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,43%.

Πηγή: SKAI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου