Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Τρέμουν φράγμα και Ρίχτερ. Φόβος να σπάσει το φράγμα του Πηνειού

                                                           Φωτο: ΣΚΑΙ
Αλλοίμονο εάν σπάσει το Φράγμα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι κάτοικοι της πεδινής Ηλείας τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες γύρω από το τεχνητό φράγμα του Πηνειού που, όπως αποδείχθηκε μετά την αυτοψία των ειδικών, παραμένει ασυντήρητο επί δεκάδες χρόνια και παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.

Με κόκκινο η περιοχή που σημειώθηκε η σχετική δόνηση Κι όλα αυτά την ώρα που η στάθμη του νερού στο εσωτερικό του έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο των 93 μέτρων!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χθες στις 3.42 το πρωί σημειώθηκε πλησίον του αναχώματος σεισμική δόνηση που σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε μέγεθος 3,9 Ρίχτερ. Ο σεισμός, σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους των πόλεων της πεδινής Ηλείας.

Οπως είπε στην «Ε» ο σεισμολόγος-γεωλόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, ο σεισμός εκδηλώθηκε πολύ κοντά στο φράγμα του Πηνειού και ίσως πάνω στο επικίνδυνο ενεργό ρήγμα που αποκαλύφθηκε μετά τον σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε στις 8 Ιουνίου 2008 στην Ηλεία. «Εκτιμώ ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι μεμονωμένο περιστατικό. Ομως θα πρέπει να γίνει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί με ακρίβεια το μέγεθος του συγκεκριμένου ρήγματος που περνάει δίπλα ή κάτω από το φράγμα του Πηνειού» ανέφερε στην «Ε» ο κ. Γκανάς.

Η σοβαρότητα της κατάστασης με το τεχνητό φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία αποτυπώνεται και στην αγωνιώδη επιστολή που έστειλε χθες ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας προς τη ΔΕΗ ζητώντας άμεσα βοήθεια και ενημέρωση.

* Βρέθηκε από τα σωστικά συνεργεία αργά προχθές το απόγευμα η σορός του 42χρονου Βούλγαρου εργάτη που είχε χαθεί από την περασμένη Τρίτη στα νερά του Πηνειού ποταμού στην Ηλεία δίπλα από το ανάχωμα του φράγματος, στην προσπάθειά του να ψαρέψει κυπρίνους. Επειτα από έρευνες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες οι δύτες κατάφεραν να εντοπίσουν το σώμα του άτυχου αλλοδαπού στην κοίτη του υπερχειλιστή του φράγματος. *

Πηγή: Ελευθεροτυπία & ΣΚΑΙ

Σε κόκκινο συναγερμό η πεδινή Ηλεία


Έχει υπερχειλίσει το φράγμα του Πηνειού
Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η πεδινή περιοχή της Ηλείας, καθώς το φράγμα του Πηνειού έχει υπερχειλίσει και ήδη έχουν προκληθεί τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα στην παραλίμνια περιοχή.
Η στάθμη του νερού έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο, ξεπερνώντας τα 93 μέτρα, ενώ τη Δευτέρα σημειώθηκε σεισμική δόνηση κοντά στο φράγμα της ΔΕΗ μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, γεγονός που ανησύχησε ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής.
Εν τω μεταξύ, σε οριακό σημείο βρίσκονται τα περισσότερα υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.

Ειδικότερα, τα αποθέματα ξεπερνούν τις 2.500 γιγαβατόρες, είναι δηλαδή αυξημένα έως και 100% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.
Η ΔΕΗ ζήτησε από το διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας να δώσει προτεραιότητα στην υδροηλεκτρική παραγωγή στο μέγιστο δυνατό σημείο, ώστε να αποφευχθούν πλημμύρες στις παραλίμνιες περιοχές των φραγμάτων και σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια των φραγμάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ, μειώνει τις τιμές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θερμοηλεκτρικές μονάδες, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες επενδυτές να μην μπαίνουν στο σύστημα και να διαμαρτύρονται έντονα στο διαχειριστή για αθέμιτη μεταχείριση.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου