Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ένας δήμος Αμαλιάδα-Πηνεία-Κάμπος

Την δημιουργία ενός ισχυρού δήμου, με προοπτική ανάπτυξης και που θα πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα «Καλλικράτης» για τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, με την συμμετοχή των δήμων Αμαλιάδας, Πηνείας, Γαστούνης, Βαρθολομιού, Κάστρου-Κυλλήνης, Τραγανού, Ανδραβίδας, Λεχαινών και Βουπρασίας, που θα ονομάζεται δήμος «Ήλιδας», πρότεινε και αποφάσισε κατά την χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαλιάδας.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης καταγράφηκαν τα θετικά στοιχεία που θα ανακύψουν από την δημιουργία αυτού του δήμου, ενώ ταυτόχρονα έγιναν επισημάνσεις για τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να ανακύψουν από μία τέτοια απόφαση και η ζυγαριά έγειρε υπέρ του οράματος του σχεδίου «Καλλικράτης».

Προοπτική ανάπτυξης
Ο Δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Γιάννης Λυμπέρης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με την επισήμανση ότι μέχρι σήμερα έγιναν πολλές άκαιρες τοποθετήσεις αυτοδιοικητικών, χωρίς να έχει ανοίξει επίσημα η διαδικασία, επισημαίνοντας ότι στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του συγκεντρωτικού Ελληνικού κράτους και μέσα από την αποκέντρωση να υπάρξει προοπτική ανάπτυξης.

Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στις αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ και κυρίως στο συνέδριο της Κυλλήνης, όπου τέθηκαν τρία προαπαιτούμενα για να δεχτεί η Αυτοδιοίκηση την διοικητική μεταρρύθμιση. Καταρχήν να είναι συνολική, να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου και να είναι ξεκαθαρισμένοι και οι οικονομικοί πόροι για να λειτουργήσουν οι δομές.

Ο κ. Λυμπέρης έκανε γνωστό στο Σώμα ότι οι πληροφορίες που έχει από την κεντρική διοίκηση, είναι ότι η Επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο, βρίσκεται στην τελική επεξεργασία των μέτρων και οι διατάξεις που θα κατατεθούν καλύπτουν τα αιτήματα και τις αξιώσεις της Αυτοδιοίκησης και μάλιστα υπερκαλύπτουν σε θέματα αρμοδιοτήτων και πόρων.

Απέρριψε τις κοντόφθαλμες λογικές
«Σήμερα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν είμαστε κάμπος, βουνό ή θάλασσα, γιατί έχουμε ακούσει διάφορες υπερβολές και κοντόφθαλμες λογικές που υποβαθμίζουν τις απαιτήσεις του λαού. Δεν χρειάζεται να δούμε το χάρτη για να δούμε εάν η Αμαλιάδα είναι σε κάμπο. Είναι αυτονόητα και αυταπόδεικτα αυτά τα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος στη συνέχεια αιτιολόγησε την πρότασή του για την δημιουργία ενός μεγάλου δήμου.

Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» απαιτεί ένα δήμο ο οποίος θα έχει πλήρεις και οργανωμένες υπηρεσίες σε οικονομικό, διοικητικό και τεχνικό επίπεδο και ανέφερε ότι η Αμαλιάδα έχει άρτιες υπηρεσίες αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις, γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό. Γι’ αυτό και τώρα, με το πρόγραμμα ‘Καλλικράτης’, πρέπει να έχει την ευκαιρία να συντελέσει την πλήρη ανατροπή καταστάσεων που έχουν αγκυλώσεις και κρατάνε χαμηλά τον τόπο.

«Θα υπάρξει προοπτική»
«Εμείς σήμερα, πρέπει να μείνουμε στην περιοχή της πεδιάδας της ορεινής Ηλείας, να κρίνουμε τα πλεονεκτήματα υπεύθυνα, χωρίς να καπελώσουμε κανέναν και χωρίς να κρίνουμε τι έκαναν οι διπλανοί μας και εάν οι διαχειρίσεις ήταν χριστές. Και να επισημάνω εδώ, ότι το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου Αμαλιάδας το τέλος του 2009 ήταν κάτι παραπάνω από 4 εκ. ευρώ, χρήματα που ούτε στο όνειρό τους δεν τα έχουν δει κάποιοι. Οι δήμοι, πρέπει να είναι μεγάλοι για να είναι βιώσιμοι, να μην υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και να μην εξαρτώνται από 2-3 κομματάρχες.

Ο αυριανός δήμος «Ήλιδας» που προτείνω, πιστεύω ότι μπορεί να πετύχει. Οι δήμοι Αμαλιάδας, Πηνείας, Γαστούνης, Τραγανού, Βαρθολομιού, Κάστρου-Κυλλήνης, Ανδραβίδας, Λεχαινών και Βουπρασίας, έχουν τα στελέχη τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους για μεγάλα σχέδια και προγράμματα. Με διάταξη του προσωπικού, μπορούμε να πετύχουμε τεράστια οικονομία και αυτός ο δήμος μπορεί να προχωρήσει και να βρει προοπτική» είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ. Λυμπέρης.

Απαντώντας σε κάποιες φωνές, ότι θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος δήμος, επεσήμανε ότι δεν συνίσταται καμία ανατροπή, αλλά αντιθέτως ανατροπή συνιστά η γεωφυσική διαίρεση του κάμπου και άφησε αιχμές κατά όσων αντιμετωπίζουν το θέμα με κοντόφθαλμες λογικές και υστεροβουλίες, χωρίς αναπτυξιακές δυνατότητες.

Υπέρ η Ρούλα Γκουβίτσα
Από την πλευρά της η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κα Ρούλα Γκουβίτσα, αφού έθεσε θέμα οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του κ. Λυμπέρη και ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση. Ωστόσο, κατέθεσε και μία εναλλακτική πρόταση, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει στην πορεία του κ. Λυμπέρη. Η κα Γκουβίτσα πρότεινε να δημιουργηθεί ένας δήμος που θα περιλαμβάνει τους δήμους Αμαλιάδας, Πηνείας, Γαστούνης και Βαρθολομιού, που έχουν ως φυσικό όριο τον ποταμό Πηνειό.

Αιχμές
Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Ράλλης, ο οποίος υποστήριξε ότι ένας μεγάλος δήμος θα είναι προς το συμφέρον όλων, ωστόσο κατηγόρησε τον κ. Λυμπέρη για αλαζονεία και ότι είναι αυτός που πυροδότησε το αρνητικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κάμπο για την Αμαλιάδα και έθεσε θέμα για το τι θέλουν οι υπόλοιποι δήμοι και μίλησε για μπλοκ που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι του κάμπου, γι’ αυτό και εξέφρασε την απαισιοδοξία του. Συνηγόρησε πάντως στο όνομα «Ήλιδα», επισημαίνοντας ότι ήρθε ο καιρός ο αποκτήσει πάλι το όνομα που είχε κάποτε αυτός ο τόπος.

Απέρριψε το πρόγραμμα
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΔΑΣ κ. Άγγελος Κολόσακας διαφοροποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική την συζήτηση για τη χωροθέτηση, καθώς η προσπάθεια όπως είπε γίνεται για να περάσει το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης. Δεν υπερασπίστηκε τον «Καποδίστρια», απέρριψε το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και ζήτησε να λυθεί η επαρκής χρηματοδότηση των δήμων.

Με συναίνεση
Άκρως αναγκαία χαρακτήρισε την διοικητική μεταρρύθμιση ο κ. Σπύρος Λαμπρινός, ωστόσο υποστήριξε ότι η συζήτηση για το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει στη σωστή βάση. Τάχθηκε υπέρ της πρότασης, αλλά όχι υπέρ της επιβολής της πρότασης, επισημαίνοντας ότι ο μεγάλος δήμος θα είναι λειτουργικός εάν στηρίζεται σε συναίνεση.

Υπερθεμάτισαν
Υπέρ της πρότασης για ένα μεγάλο δήμο τάχθηκαν με τοποθετήσεις τους, η κα Καίτη Πετρίδου, ο κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο κ. Απόστολος Λιώσης και ο κ. Βασίλης Παπανικολάου, ενώ στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Ήλιδας κ. Νίκος Καγιαννάς, ο οποίος υπερθεμάτισε στην δημιουργία του μεγάλου ισχυρού δήμου της «Ήλιδας», επισημαίνοντας ότι οι όποιες αντιδράσεις μας πάνε πίσω.

Ο κ. Λυμπέρης γνωστοποίησε στο Σώμα ότι υπέρ ενός ενιαίου δήμου με την Αμαλιάδα, τάσσονται και οι δήμοι Πηνείας και Βουπρασίας, ενώ και ο Δήμαρχος Βαρθολομιού έχει πει ότι δεν βάζει διαχωριστικές γραμμές με την Αμαλιάδα, επισημαίνοντας ότι η πρόταση του Δ.Σ. Αμαλιάδας απευθύνεται στις κοινωνίες της περιοχής.

Στην δευτερολογία του επεσήμανε ότι δεν υπάρχει συνολική αντίδραση του κάμπου και ότι ο ίδιος δεν έβγαλε αλαζονεία και πρόθεση επιβολής, αλλά τόνισε ότι όλη η περιοχή του κάμπου, της βόρειας Ηλείας, η πάλαι ποτέ κοίλη Ήλιδα, έχει τα χαρακτηριστικά που προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης» και πρέπει να αποτελέσει ενιαία διοικητική οντότητα και είπε χαρακτηριστικά ότι: «Ο Θεός έχει βάλει την υπογραφή του, αρκεί οι Κολοκοτρωνέοι να δώσουν τον αγώνα τους».

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Πέτρος Παπαδάτος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του μεγάλου δήμου και κάλεσε όλους να σηκώσουν τον πήχη ψηλά που θα δώσει δύναμη για αναπτυξιακό άλμα. Το Συμβούλιο τάχθηκε τελικά υπέρ της πρότασης Λυμπέρη με την διαφοροποίηση εξ’ ολοκλήρου ως προς το σχέδιο «Καλλικράτης» του κ. Κολόσακα.


Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Μαρία Καραμπάτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου