Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Πολλή η παραγωγή αλλά χαμηλές τιμές

Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που επικράτησαν φέτος στο ελαιόλαδο ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς. Αν και η συγκομιδή του προϊόντος έχει ολοκληρωθεί από τον προηγούμενο κιόλας μήνα στις περισσότερες -αν όχι σε όλες- ελαιοπαραγωγικές περιοχές, οι παραγωγοί κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς δηλώνουν απογοητευμένοι από την πορεία του ελαιολάδου.

Κάθε χρόνο σημειώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά του προϊόντος το οποίο παράγεται από τις καλλιέργειες του νομού και κατατάσσεται, όσον αφορά τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, στις πρώτες θέσεις και είναι αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, από τα ελαιοτριβεία Ζαχάρως και Κρεστένων παράγεται ελαιόλαδο το οποίο είναι πιστοποιημένο από την Ε.Ε. με ονομασία προέλευσης «Ολυμπία». Ωστόσο, παρά τη μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου που υπήρχε φέτος, οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που επικράτησαν προβλημάτισαν τους παράγοντες της ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας, οδηγώντας σε αδιέξοδο μεγάλη μερίδα ελαιοπαραγωγών.Με προσφερόμενες -στους ελαιοπαραγωγούς- τιμές σημαντικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, η φετινή αγορά του ελαιολάδου στη χώρα μας αναμένεται να εμφανίσει μεγάλες δυσκολίες, ενώ πολλοί παραγωγοί για να πουλήσουν το απόθεμά τους ρίχνουν περαιτέρω τις τιμές, με αποτέλεσμα αυτές να κατρακυλούν, φτάνοντας στα επίπεδα του 1996, αφού εξαιρετικής ποιότητας λάδια πωλήθηκαν ακόμη και προς 2 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για τιμές με αρνητική απόδοση και ο κλάδος της τυποποίησης εκφράζει πλέον φόβους για «έκρηξη» της χύμα διακίνησης του προϊόντος. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος «από τη μεριά μας καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των παραγωγών - μελών της Οργάνωσης, καθώς οι Ηλείοι παραγωγοί απογοητευμένοι από τις φετινές τιμές που δεν έφθασαν ούτε για να καλύψουν τα έξοδά τους προβληματίζονται σοβαρά για το τι θα πράξουν τη νέα χρονιά».

Πηγή: ΠΡΩΤΗ,  Άννα Ψυχογυιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου