Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Στο προσκήνιο η άρση μονιμότητας στο Δημόσιο

Πάγκαλος στο ΣΚΑΪ: Η μονιμότητα ισχύει όσο υπάρχουν θέσεις

Ωραίες είναι οι φιλολογικές συζητήσεις και οι ανεύθυνες τοποθετήσεις στα μέσα ενημέρωσεις για δωρεάν διαφήμηση.  Να δούμε ποιός έχει τα "τα κότσια" να σταματήσει τη μονιμότητα.  (Σύνταξη)


Το θέμα της μονιμότητας στο δημόσιο επανήλθε στο προσκήνιο μετά από τη δήλωση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, τη Δευτέρα.
Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι "η μονιμότητα στο Δημόσιο ισχύει όσο υπάρχουν θέσεις. Εάν μία θέση καταργηθεί, τότε εννοείται ότι παύει να ισχύει η έννοια της μονιμότητας". Πάντως, ξεκαθάρισε ότι αυτό ισχύει για πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο, πολλοί εκ των οποίων κατά πάσα πιθανότητα θα μεταταχθούν και δεν θα απολυθούν.
Από την πλευρά του ο καθηγητής δημόσιας διοίκησης Αντώνης Μακρυδημήτρης τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 την Τρίτη ότι "η απουσία της αξιοκρατίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κράτους και της δημόσιας διοίκησης". Παράλληλα επεσήμανε ότι στην Ελλάδα έχουμε τους κατάλληλους δημόσιους λειτουργούς και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δημόσια διοίκηση θέλει ριζική αλλαγή, ενώ πρέπει να μείνει εκτός των κομματικών μηχανισμών.
Αναφερόμενος στη μονιμότητα επεσήμανε ότι έχει δίκιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και τόνισε ότι έχει γίνει κατάχρηση αναφορικά με τη μονιμότητα. Τέλος, επεσήμανε ότι ενώ υπάρχει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης από την οποία αποφοιτούν ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, ελάχιστοι από τους απόφοιτους της σχολής καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις.
Εκτιμάται, πάντως, πως περισσότερα από 1500 στελέχη σε ΔΕΚΟ και Οργανισμούς κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Δημόσιου Τομέα. Πρόκειται για Οργανισμούς και φορείς με χιλιάδες στελέχη και υπαλλήλους που σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν έχουν αντικείμενο, είτε αυτό επικαλύπτεται από άλλες επιτροπές υπουργείων και ανεξάρτητων αρχών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Βελτ Αμ Ζόνταγκ". "Θα ήταν ένα μεγάλο λάθος η κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, η οποία τους προστατεύει από απολύσεις για πολιτικούς λόγους", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, τονίζει στο ΣΚΑΪ ότι "είναι απόλυτη αναγκαιότητα σήμερα να δούμε ποιος κάνει τι και αντίστοιχα να του εξασφαλίσουμε το αντίστοιχο προσωπικό [...] Αυτό σημαίνει ένα σύστημα εξορθολογισμού του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που δε γίνεται μέχρι σήμερα".
Οι πρώτοι που αναμένεται να θιγούν από τη συγχώνευση είναι οι υπάλληλοι των ερευνητικών κέντρων, οι οποίοι μέχρι στιγμής εμφανίζονται επιφυλακτικοί. "Εάν η συγχώνευση αφορά κάποιους φορείς στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής, εμάς μας βρίσκει σύμφωνους" δηλώνει στο ΣΚΑΪ ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας, Γιώργςο Φρυσαλάκης

Πηγή: SKAI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου