Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ


ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου


Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – 47

Ελληνικό διδασκαλείο στη Νίβιτσα
Η κίνησή μας δημιούργησε πρόσφατα ένα ελληνικό διδασκαλείο στην Νίβιτσα της Βορείου Ηπείρου. Με την άδεια του διευθυντή του αλβανικού σχολείου, το διδασκαλείο μας στεγάσθηκε σε αίθουσα του αλβανικού σχολείου του χωριού για μαθήματα τις απογευματινές ώρες. Η κίνησή μας φρόντισε για την αποστολή βιβλίων και γραφικής ύλης. Μεγάλος ενθουσιασμός επεκράτησε στα παιδιά. Όμως μετά από λίγες μέρες Αλβανός επιθεωρητής εκπαίδευσης αφίχθη από τους Αγίους Σαράντα και απαγόρευσε την χρήση του αλβανικού σχολικού κτηρίου από το ελληνικό διδασκαλείο.

Έτσι προσωρινά τα μαθήματα διενεργούνται στο σπίτι της δασκάλας μέχρι να βρεθεί κάποιος πιο κατάλληλος χώρος για να στεγασθεί. Η Νίβιτσα είναι χωριό στον δρόμο Αγίων Σαράντα - Χιμάρας και ιστορικά θεωρείται ότι ανήκει στην ευρύτερη ιστορική περιοχή της Χιμάρας. Τέκνο της υπήρξε ο Δημήτριος Δούλης, υπουργός στρατιωτικών της κυβέρνησης της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου. Τα τελευταία χρόνια γνωστοί έγιναν οι αγώνες των Νιβιτσιωτών κατά των αλβανικών προσπαθειών να υφαρπάξουν την παραλία του χωριού, την Κακομαία.

Ελληνικό διδασκαλείο στην Άρτα της Αυλώνος
Στην Άρτα της Αυλώνος βρίσκεται ένα ακόμα διδασκαλείο που δημιούργησε η «Αναγέννηση». Μετά από προσπάθειες βρέθηκε η κατάλληλη δασκάλα και έτσι σε μικρή οικία που ανήκει στην εκκλησία ξεκίνησαν τα μαθήματα. Μεγάλη η προσέλευση των μαθητών που με ενθουσιασμό άρχισαν και πάλι να διδάσκονται στην μητρική τους γλώσσα. Το διδασκαλείο αυτό, όπως και το άλλο στην Νίβιτσα, λειτούργησε χάρη στην οικονομική στήριξη που μας προσφέρουν οι κυρίες Κωνσταντίνα Αιλιανού - Τσίγκου, Δανάη Τούλια, Μελίνα Ζέκου και Κλεονίκη Σηφάκη καθώς και ο πτέραρχος ε.α. κ. Παναγιώτης Καραγιάννης. Ακόμα η βοήθεια που σε πολλούς τομείς μας προσέφερε η γενική γραμματεύς του συλλόγου «Οι φίλοι της Μαριούπολης» κ. Ασπασία Σχοινά ήταν πραγματικά πολύτιμη.
Η κοπή της πίτας της «Αναγέννησης»
Στις 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ESPERIA PALACE η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας. Η προσέλευση του κόσμου ήταν η πιο μεγάλη που έχει υπάρξει. Παρευρέθησαν μεταξύ των άλλων ο κ. Θ. Μυλωνάς του Ινστιτούτου Βαλκανικών Σχέσεων, η κ. Α.Σχοινά (Οι φίλοι της Μαριούπολης), ο κ. Παυλάκος (Οργανισμός για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας), ο κ. Μπελέρης (Ένωση Χιμαριωτών). Μεγάλη ήταν η παρουσία των αποστράτων αξιωματικών της Αεροπορίας, οι οποίοι συμπαρίστανται ποικιλότροπα στο έργο μας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήσαμε και λαχειοφόρο αγορά. Κληρώθηκαν αξιόλογα δώρα που είχαν ευγενικά προσφερθεί από τις εκδόσεις Γεωργιάδη, Γιάννη Σχοινά (εκδόσεις ΝΕΑ ΘΕΣΗ), Γιάννη Γιαννάκενα (εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ), Μανώλη Λιγνό, Ντ. Δρέττα, καταστήματα Σκλαβενίτη, Πράκτικερ και κατάστημα ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ.

Ερώτηση προς τον ΥΠ.ΕΞ. από βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ.
Οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Αθανάσιος Πλεύρης και Σπυρίδων - Άδωνις Γεωργιάδης υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό εξωτερικών για την δίωξη που άσκησε ο Αλβανός εισαγγελέας της Αυλώνας κατά του δήμαρχου της Χιμάρας Βασίλη Μπολάνου για «κατάχρηση εξουσίας». Οι δυο βουλευτές αναφέρονται στο ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρα πολιτική δίωξη, που έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες που σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν την ελληνική εθνική μειονότητα αλλά και τον δήμαρχο που αντιστέκεται με όλες του τις δυνάμεις για την προστασία της γης των Βορειοηπειρωτών.

Στη συνέχεια οι δυο βουλευτές ερωτούν τον υπουργό 1. Πως σκοπεύει να συμπαρασταθεί και να προστατέψει τον δήμαρχο της Χιμάρας. 2. Αν σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις στην Αλβανική κυβέρνηση ώστε ο χώρος όπου κατοικεί η Ε.Ε.Μ. στην Βόρειο Ήπειρο να αποκτήσει θεσμικά ένα σημαντικό βαθμό αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να θωρακιστεί απέναντι στις αλβανικές μεθοδεύσεις.

Καταπάτηση γης Βορειοηπειρωτών με παράνομες μεθοδεύσεις
Με δελτίο τύπου που μας έστειλε η «Ομόνοια» στις 21/1 καταγγέλλει πως με παράνομες και παράτυπες μεθοδεύσεις, παραχωρήθηκαν στην αλβανική οικογένεια Xhelo Xhelili 260 στρέμματα λιβαδιών και αγροτικών εκτάσεων που ανήκουν στο χωριό Φανάρι της επαρχίας Αλύκου. Ακόμα στο ίδιο δελτίο τύπου αναφέρεται «Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία συνεχίζει να αποτελεί καθημερινό στόχο των καταπατητών, χωραφιών και λιβαδιών. Τεράστιες εκτάσεις δίδονται σε δήθεν πρώην ιδιοκτήτες με τεκμήρια πλαστά οθωμανικά φιρμάνια και σύμμαχο το αλβανικό παρακράτος, δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία, επιτροπές επιστροφής περιουσιών και άλλες κρατικές υπηρεσίες γίνονται πρόθυμοι σύμμαχοι των καταπατητών όταν οι εκτάσεις που διεκδικούνται είναι στην περιοχή της ελληνικής μειονότητας».

Ο εορτασμός της επετείου της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου
Στις 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύτση, ο εορτασμός της επετείου της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Μετά την δοξολογία τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο βετεράνος μαχητής της ΕΟΚΑ κ. Ρένος Κυριακίδης. Ήταν ένας υπέροχος πατριωτικός λόγος που συγκίνησε και ενθουσίασε το πλήθος. Ο Γ.Γ. της κίνησής μας, Ζήσης Δρούβης, στην συνέχεια αναφέρθηκε στην προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Μετά σε πομπή με την μπάντα του δήμου επικεφαλής, Βορειοηπειρώτες και Βορειοηπειρώτισσες με τοπικές ενδυμασίες και κρατώντας τις σημαίες της αυτονομίας, μετέβησαν όλοι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Έγινε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Αναφέρουμε την παρουσία των βουλευτών του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη, Μάκη Βορίδη, Ηλία Πολατίδη, πολλών προέδρων βορειοηπειρωτικών σωματείων, πολιτευτών και πολλών άλλων. Η εκδήλωση παραδοσιακά οργανώνεται από τον σύλλογο Βορειοηπειρωτών και φέτος ήταν μεγαλύτερη από προηγούμενες φορές.

Ημερίδα του περιοδικού PATRIA
(21/2) Το περιοδικό PATRIA πραγματοποίησε μία εξαιρετική ημερίδα στον πολυχώρο «Χρώμα».

Η εκδήλωση ασχολήθηκε με επίκαιρα, πατριωτικά και εθνικά θέματα. Εξαιρετικοί οι συντονιστές και οι ομιλητές, οι περισσότεροι των οποίων προήρχοντο από τον πολιτικό, δημοσιογραφικό και ακαδημαϊκό κόσμο. Μία από τις ενότητες που απασχόλησαν την ημερίδα ήταν η «Θράκη - Κύπρος - Βόρειος Ήπειρος» με συντονιστή τον Γιάννη Κουριανίδη. Ομιλητές ήσαν οι Σεμπαϊδήν Καραχότζα (Πομάκος δημοσιογράφος), Σταύρος Καρκαλέτσης (Ιστορικός) και Μπάμπης Καραθάνος (πρόεδρος του συλλόγου Βορειοηπειρωτών). Οι άλλες ενότητες ήσαν: Ελληνικός πατριωτικός κινηματογράφος, οικολογία & εθελοντισμός, λαθρομετανάστευση & οικονομία και Δημήτρης Παπαγεωργίου.

υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Υπεύθυνος Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email:dperdiki@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου