Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Σε κατάσταση συναγερμού, κινδυνεύει όλο το φράγμα

«Διαλυμένο»… το Φράγμα του Πηνειού!


Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι φορείς του νομού, καθώς η στάθμη του νερού στο Φράγμα του Πηνειού όχι μόνο δεν λέει να κατέβει, αλλά αντίθετα, αναμένεται να αυξηθεί και άλλο εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν και σήμερα.

Το συμπέρασμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις του φράγματος είναι ότι… δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα! Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι των δήμων του Κάμπου ζουν με το βλέμμα στραμμένο στο φράγμα που απειλεί ώρα με την ώρα να «πνίξει» τις καλλιέργειες και τις περιουσίες τους.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί συμμετείχαν ο αντινομάρχης κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, ο Προϊστάμενος της Υδραυλικής Υπηρεσίας της ΔΕΚΕ Πατρών κ. Θανάσης Ρόδης ο οποίος είχε προσκληθεί από τον Διευθυντή της Υ.Ε.Β. κ. Χρήστο Ποταμιά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης «Πηνειός» και αντιδήμαρχος Αμαλιάδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Αμαλιάδας κ. Στέφανος Ρουμελιώτης, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του νομού κ. Γιάννης Μητρόπουλος, ο πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων κ. Δημήτρης Παππάς και πολλοί ακόμα εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες του νομού.

Το θέμα της συζήτησης αρχικά ήταν η αύξηση της στάθμης του Φράγματος και η παροχέτευση της πλεονάζουσας ποσότητας νερού στην κοίτη του ποταμού Πηνειού χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στους δήμους της πεδινής Ηλείας. Σύντομα όμως το κεντρικό θέμα της συζήτησης άλλαξε καθώς αυτό που διαπιστώθηκε και τονίστηκε από όλους, είναι ότι ο εξοπλισμός του φράγματος είναι… κατεστραμμένος και δεν λειτουργεί!

Συγκεκριμένα στην σύσκεψη τονίστηκε ότι η υδραυλική πόρτα του υπερχειλιστή λειτούργησε μόνο μια φορά όταν δοκιμάστηκε με την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος του Πηνειού, ενώ και η «βαλβίδα» που βρίσκεται στον υδατόπυργο και από την οποία μάλιστα πρόκειται να παίρνει νερό και το διυλιστήριο είναι χαλασμένη! Το μόνο κομμάτι του εξοπλισμού που λειτουργεί αυτή τη στιγμή είναι τα θυροφράγματα από τα οποία αρδεύεται αυτή τη στιγμή όλη η περιοχή του Κάμπου.

Τα θυροφράγματα αυτά ωστόσο δεν μπορούν να ανοίξουν και άλλο, για να σταματήσει το φαινόμενο της υπερχείλισης του νερού από τα τοιχώματα του υπερχειλιστή, καθώς ο όγκος του νερού είναι τέτοιος (και χθες η στάθμη ξεπερνούσε κατά πολύ τα 93 μέτρα) που μπορεί να τα καταστρέψει μέσα σε ελάχιστο χρόνο!

Με το πλεονάζον νερό να φεύγει από το φράγμα με το «σταγονόμετρο» η ανησυχία πλέον όλων είναι το εάν τελικά θα αντέξουν τα τοιχώματα τέτοιο όγκο νερού ή θα οδηγηθούμε σε μία τραγωδία…

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα» σημείωσε ο Προϊστάμενος της Υδραυλικής Υπηρεσίας της ΔΕΚΕ Πατρών κ. Θανάσης Ρόδης και συνέχισε: «Έχουμε πολύ μεγάλη ροή υδάτων και αυτά τα νερά πρέπει αναγκαστικά να διοχετεύουν στο ποτάμι. Φέτος, σε αντίθεση με άλλης χρονιές, έχουμε στάθμη ρεκόρ».
Σε ότι αφορά στον μη λειτουργικό εξοπλισμό του Φράγματος ο κ. Ρόδης είπε: «Η συντήρηση που έχει γίνει είναι πλημμελής. Ωστόσο προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται. Δεν πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε περαιτέρω προβλήματα. Το σημαντικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ροή των υδάτων».
Από την πλευρά του ο αντινομάρχης κ. Νίκος Μιχαλόπουλος είπε: «Από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε τι θα γίνει γιατί φοβάμαι ότι οι βροχές θα συνεχιστούν. Παράλληλα οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές και περιμένουμε και άλλα νερά όταν θα λιώσουν τα χιόνια από τα γύρω βουνά.

Όσο για τον κατεστραμμένο εξοπλισμό, εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση προκειμένου να τον εγκαταστήσουμε. Θα έπρεπε η Πολιτεία να είχε προλάβει κάποια πράγματα και όχι να είμαστε σήμερα εδώ για να δούμε πως θα διώξουμε τα νερά».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης «Πηνειός» και αντιδήμαρχος Αμαλιάδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος είπε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με τον εργολάβο του διυλιστηρίου καθώς το έργο έχει σχεδιαστεί να παίρνει νερό από τα θυροφράγματα του υδατόπυργου.

Γνωρίζουμε όμως ότι αυτά τα θυροφράγματα δεν λειτουργούν και έτσι προσπαθούμε να δούμε τώρα τι μπορεί να γίνει. Παράλληλα ο υπερχειλιστής δεν λειτουργεί και αυτό δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο σε εμάς, στο διυλιστήριο, αλλά απειλείται και η ασφάλεια του ίδιου του φράγματος».
Η… συνέχεια της καταγραφής των προβλημάτων και της προσπάθειας εξεύρεσης λύσεων, στην σημερινή συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο της Νομαρχίας.

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Στάθης Πουλιάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου