Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Φέρτε κεφάλαια στην Ελλάδα.

Επαναπατρισμός κεφαλαίων... "υπέρ πάντων"!


Ορθάνοιχτες θα είναι σε λίγες εβδομάδες οι πόρτες της ελληνικής χρηματαγοράς για να υποδεχθεί κεφάλαια ύψους 80 έως 100 δισ. ευρώ που «δραπέτευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ή σε «φορολογικούς παραδείσους» ούτως ώστε οι ιδιοκτήτες τους και να αποφύγουν να δηλώσουν που τα βρήκαν και να γλιτώσουν από την φορολόγηση τους με 30% και 40%.
Η ρύθμιση για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, μαζί με το περίφημο φορολογικό νομοσχέδιο, θα έχουν ψηφιστεί μέχρι το Πάσχα και το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στην χώρα μας -όχι βέβαια αυτά τα ποσά (που φθάνουν το 30% του ελληνικού ΑΕΠ)- αλλά τουλάχιστον τα 10 δισ. ευρώ που έφυγαν «λαθραία» στο εξωτερικό λίγο μετά από τις εκλογές.
Και ενώ η συνεννόηση με τις γερμανικές και τις άλλες ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές έχει ξεκινήσει, με στόχο το υπουργείο οικονομικών να εντοπίσει φοροδιαφυγή ή «ξέπλυμα χρήματος» στο εξωτερικό, την ίδια ώρα το ΥΠΟΙΚ οριστικοποιεί τη ρύθμιση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων προσφέροντας απαλλαγή από το πόθεν έσχες για κεφάλαια που θα επαναπατριστούν σε έξι μήνες με πληρωμή ενός φόρου 5% επί της αξίας του κεφαλαίου.
Με άλλα λόγια, επειδή το υπουργείο δεν μπορεί να τους εξαναγκάσει να επιστρέψουν μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου τα κεφάλαια για να τα καταθέσουν σε προθεσμιακό λογαριασμό σε τράπεζα στην Ελλάδα για 12 μήνες, τους προσφέρει ασυλία από το πόθεν έσχες με μικρό αντάλλαγμα 5% του κεφαλαίου σε φόρο, κάτι που έτσι και αλλιώς θα εισπράξουν οι επιχειρηματίες με το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης!
Εάν δεν επιστραφούν τα κεφάλαια (από αδήλωτα δηλαδή σε δηλωμένα νόμιμα και χωρίς πολλές ερωτήσεις) μέσα σε 6 μήνες και πάλι κανένα πρόβλημα: μπορούν να το πράξουν όποτε άλλοτε θέλουν. Θα εξαιρεθούν επίσης από το πόθεν έσχες, αλλά με «ποινή» 8% ως φόρο για το κεφάλαιο που θα δηλώσουν πως διατηρούν στο εξωτερικό. Και πάλι θυμίζουμε το όφελος της προθεσμιακής κατάθεσης.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φιλοδοξεί να μπουν έως και 1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, πριν φύγει το 2010, με φόρο 5-8%.

Φυσικά ένα μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται «εγκλωβισμένα» σε προθεσμιακούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα. Στο υπουργείο Οικονομικών όμως θεωρούν πως οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ικανό περιθώριο έως το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο για να κινήσουν τα κεφάλαιά τους, αφού η εξάμηνη διορία που τους δίδεται θα «τρέξει» από την ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου στη Βουλή τον Μάρτιο.

Το υπουργείο σημειώνει πως με την πάροδο των έξι μηνών οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να ενημερωθούν για τις καταθέσεις των Ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζες του εξωτερικού.

Το πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας με στόχο τον επαναπατρισμό κεφαλαίων εφάρμοσε και η Ιταλία. Υπολογίζεται ότι περίπου 85 δισ. ευρώ επέστρεψαν στην Ιταλία ή δηλώθηκαν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Για τον επαναπατρισμό των ιταλικών κεφαλαίων η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αποφάσισε να επιβάλει φόρο 5% σε κεφάλαια που επέστρεψαν στην Ιταλία ή που παρέμειναν στο εξωτερικό αλλά δηλώθηκαν στις αρχές. Από την κίνηση αυτή η χώρα εισέπραξε φόρους άνω των 4 δισ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ.

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου