Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Κρούσματα ιλαράς σε Βούλγαρους στο Χάβαρι

Τα κρούσματα ιλαράς που παρουσιάστηκαν σε Βούλγαρους στο δημοτικό διαμέρισμα Χαβαρίου του δήμου Αμαλιάδας σήμαναν συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες στο νομό. Κλιμάκιο του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Χαβαρίου και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προχώρησαν χθες σε γενικό εμβολιασμό όλων των Βουλγάρων.
Οι ασθενείς όπως έγινε χθες γνωστό από τον αντινομάρχη Αντώνη Καράμπελα νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας. Το φαινόμενο παρουσιάζει ανησυχητικές διαστάσεις, με δεδομένο ότι στη Βουλγαρία βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημία ιλαράς, η οποία και ξεκίνησε από μετακινούμενους ROMA πληθυσμούς.
Ο εμβολιασμός σε πρώτη φάση των Βουλγάρων κρίθηκε επιβεβλημένος σε σύσκεψη στη Νομαρχία υπό τον αντινομάρχη Αντώνη Καράμπελα και τη συμμετοχή του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου Διονύση Τριβιζά, του προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος Χαβαρίου Σταύρου Γκρίλλα και της προισταμένης της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αλεξάνδρας Στασινούλια.
Ο κ Καράμπελας μετά το τέλος της συνάντησης επεσήμανε ότι «στόχος των εμπλεκόμενων φορέων είναι η αποφυγή της διασποράς της νόσου, αφού η συγκεκριμένη ασθένεια είναι μία από τις περισσότερο μεταδοτικές, την ίδια στιγμή που στη Βουλγαρία βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημία ιλαράς».
Τόνισε ακόμα την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, όπως αυτό του εμβολιασμού που πάρθηκε, αφού όπως είπε στο νομό μας προσέρχονται άτομα Βουλγαρικής υπηκοότητας για να εργαστούν, ως μετακινούμενοι πληθυσμοί.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή…
Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς , με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυνθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο ακόμη και 2 ώρες περίπου μετά την αποχώρηση του ασθενούς.

Μέτρα ελέγχου σε περίπτωση κρούσματος…
- Απομόνωση του ασθενούς κατά την περίοδο μεταδοτικότητας του, δηλαδή για διάστημα πέντε ημερών μετά την έκθεση του εξανθύματος.
- Διερεύνηση σύνδεσης με άλλο κρούσμα, με σκοπό τον εντοπισμό της πηγής μόλυνσης του ασθενούς.
- Αναζήτηση άλλων πιθανών κρουσμάτων στο ευρύτερο περιβάλλον του ασθενούς.
- Εμβολιασμός σε διάστημα μικρότερο των 72 ωρών από την έκθεση, εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις εμβολιασμού.

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Γιώργος Κ.Ροζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου