Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Βρυξέλλες: Εξαιρετικά κρίσιμη η 9η Μαρτίου

Μία πρώτη ένδειξη για το εάν αποδίδουν τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας


Υπεραισιόδοξες θεωρεί η Κομισιόν τις προβλέψεις της κυβέρνησης που περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το ύψος των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων το 2010.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με την Επιτροπή, τα φορολογικά έσοδα θα είναι τα μισά περίπου από αυτά που υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομίας ότι θα εισέλθουν στα κρατικά ταμεία.
Εξάλλου, κοινοτικές πηγές θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την ελληνική οικονομική σταθεροποίηση η συνεδρίαση της Κομισιόν στις 9 Μαρτίου, μια εβδομάδα πριν από την υποβολή των ελληνικών στοιχείων για την πορεία της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και την αναμενόμενη λήψη των νέων, πρόσθετων μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας.
Στη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου η Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της και τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις από την επίσκεψη και τις έρευνες που θα έχει κάνει στην Ελλάδα το μεικτό κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν (Γιούροστατ), της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, καθώς και την προσωπική γνώμη που θα έχει διαμορφώσει ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν (φωτό) από την προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Αθήνα το αργότερο μέσα στη πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Στις 25 Φεβρουαρίου η Κομισιόν, μαζί με την δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεσής της για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών των "μεγάλων" κοινοτικών χωρών θα δημοσιεύσει και τις πρώτες της εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ και του πληθωρισμού στην Ελλάδα.
Από τις εκτιμήσεις αυτές θα φανεί και μια πρώτη ένδειξη για την πορεία της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας, καθώς και μια αρχική επιβεβαίωση ή διάψευση των απόψεων της Κομισιόν που στηρίζονται στην Γιούροστατ, η οποία επιμένει ότι το αρνητικό ΑΕΠ της χώρας θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζει επίσημα η κυβέρνηση (-0.3%/-0.8%).
Πηγές των Βρυξελλών τονίζουν ότι όλες αυτές οι πρώτες ενδείξεις θα επηρεάσουν ασφαλώς τις σχετικές εισηγήσεις που θα κάνει η Επιτροπή προς το Γιούρογκρουπ και το ΕΚΟΦΙΝ, που με τη σειρά τους θα αποφασίσουν για το είδος και την έκταση (μέγεθος και ένταση) των πρόσθετων μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας που θεωρούνται απαραίτητα από τους Κοινοτικούς για να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας.

Στο μεταξύ, στα 298,5 δισ ευρω διαμορφώθηκε το χρέος της χώρας στα τέλη του 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του γενικού λογιστηρίου του κράτους διαμορφώνεται κατά 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ χαμηλότερα απο τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2010.

Παπανδρέου: Στήριξη, όχι βοήθεια
"Η Ελλάδα δε ζητά διάσωση, ούτε οικονομική βοήθεια αλλά στήριξη για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει καταθέσει", επανέλαβε από το Λονδίνο ο έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρας δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς τα υψηλά επιτόκια δανεισμού επηρεάζουν όλη την Ευρώπη.
Παράλληλα, χαρακτήρισε την προηγούμενη κυβέρνηση "συντηρητική" και την οικονομική κρίση "ευκαιρία για αλλαγή" και τάχθηκε υπέρ ενός αυστηρότερου ελέγχου στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Βρυξέλλες καλούν Αθήνα για swaps
Εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει την Παρασκευή η Ελλάδα, αναφορικά με τη συμφωνία swap που είχε συνάψει το 2001 η τότε κυβέρνηση με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Τα στοιχεία που θα αποστείλει η κυβέρνηση για το θέμα θα ληφθούν υπόψη και θα παρουσιαστούν από την Επιτροπή στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών στις 15 και 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

"Η Ελλάδα αξίζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη στο Λονδίνο. Τόνισε, ωστόσο, ότι τα προβλήματα της χώρας μπορούν να λυθούν μόνο από την ίδια.

Σαμαράς: Σύνδρομο Τιτανικού
Μετωπική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.

Ο κ. Σαμαράς αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να υποστηρίξει ότι τα σημαντικά προβλήματα της οικονομίας οφείλονται στη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά. Επίσης άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο εντάχθηκε η χώρα στην ΟΝΕ, υποστηρίζοντας ότι "μπήκαμε στο ευρώ με ισοτιμία υψηλότερη από εκείνη που θα διατηρούσε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας".
Πηγή: SKAI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου